Čo nám napovie údaj "acidita"
Najznámejší ukazovateľ kvality olivového oleja je tzv. ACIDITA. Tak sa pozrime na to, čo vlastne napovie. Odborne znamená podiel voľných mastných kyselín na celkovom objeme oleja. Ak si to zjednodušíme do praktického pohľadu, toto číslo nám vie vlastne povedať to, aká kvalita olív bola použitá a ako kvalitne boli spracované. Extra panenské oleje musia mať aciditu maximálne 0,8%. Táto hodnota musí byť výrobcom garantovaná až do konca uvedenej trvanlivosti, čo pri extravirgin olejoch býva až 18 mesiacov. A keďže sa táto hodnota skladovaním zvyšuje, preto aj pri oleji, ktorý má pri plnení do fliaš aciditu napríklad 0,3%, na etikete sa uvádza max.0,8%. No aj hodnota 0,8% je stále znakom kvality. Sú oleje s garantovanou aciditou 0,1%-0,2% po celú dobu max.trvanlivosti, no samozrejme sa to odrazí na cene. Naopak sú oleje, ktoré túto hodnotu na etikete neuvádzajú vôbec, čo teda pravdepodobne nevedia garantovať a teda sú aj o dosť lacnejšie. Je v poriadku, ak sa spotrebiteľ rozhodne pre lacnejší olej, no mal by vedieť, prečo je cena nižšia. Rozhodne neporovnávať hrušky s jablkami. A pozor ešte na aciditu 0,1% pri rafinovaných olejoch - acidita vyzerá fajn, no nie je to ani zďaleka extra panenský olivový olej!
Zároveň acidita nie je jediným ukazovateľom kvality, preto je dokonca legislatívne zakázané uvádzať ju na etikete väčším písmom. O ďalších porovnávacích údajoch si napíšeme nabudúce.
Diskusia (0)
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.