Pri objednávke za 20,- eur a viac, poštovné neplatíte. REGISTROVANÍ ZÁKAZNÍCI nakupujú celý prvý rok so zľavou 5% (zľavový kupón s celoročnou platnosťou obdržíte po zrealizovaní prvého nákupu.)

O nás a o našich gréckych cestách

Chutí deťom olivový olej?
"DETI MILUJÚ ochutnávanie oleja," hovorí Pasquali. "Zdá sa, že cítia jeho vrodenú dobrotu a zdravie, možno kvôli percentu kyseliny linolénovej v olivovom oleji, čo je aj v MATERSKOM MLIEKU a je nevyhnutné pre jeho vstrebávanie v čreve."
Úryvok z knihy Toma Muellera
Prečítala som si to tesne potom, ako mi jedna pani napísala krásny komentár o tom, ako jej synček na ex skonzumoval fľaštičku oleja z našej ochutnávky 😃👌.
Cez víkend u nás boli dve deti na návšteve, tak reku vyskúšam.
"Chceš olivový olej ochutnať?"
"Hej"
"Páči sa" - doniesla som na polievkovej lyzici olej
Čakám na reakciu...
Ani náznak nejakej nechuti, naopak.
Pýtam sa "ešte chceš?"
"Hej."
Tak ďalšia lyžica.
Čo vám poviem, chutilo im to viac ako Horalky 😃
A takýto chutný olivový olej si môžete objednať u nás😉
FOOD EXPO GREECE Atény

Každoročná udalosť FOOD EXPO GREECE v Aténach má za sebou 10 rokov úspešnej cesty a počas tohto obdobia získala titul Najväčšia medzinárodná výstava potravín a nápojov v juhovýchodnej Európe. Ide o globálne stretnutie potravinárskeho sektora, ktoré pripravuje cestu pre kvalitné výrobky z celého grécka aby „putovali“ po celom svete!

V marci 2024 sme sa s  Extravirginoil.sk zúčastnili na tejto výstave ako hosťovaní kupujúci, čo znamenalo desiatky osobných stretnutí priamo s farmármi a producentmi tých najlepších gréckych olivových olejov, olív, medov a iných kvalitných gréckych výrobkov. Nadviazali sme nové spolupráce, ochutnali nové druhy olejov, medov, nové odrody olív, získali ďalšie cenné informácie priamo od pestovateľov olivovníkov.

Všetko toto zhmotníme do kvalitnej ponuky v našom obchode, kde našim cieľom je priniesť ten správny produkt pre každého. Na tejto výstave sme pochopili, že neexistuje jeden najlepší top produkt, pretože každému vyhovuje niečo iné.  No z originálnych, pravých, srdcom a nadšením vyrobených produktov, najčastejšie v rodinných farmách a podnikoch, si naozaj každý vyberie „to svoje“.

 

August 2005: Naša prvá cesta autom do Grécka - cieľ Korfu

V roku 2006 ma poprosil pán Peter - vlastník webu Dovolenkar.sk, či nenapíšem niečo o našej ceste autom na Korfu. Tak som napísala. A takto vlastne naše pravidelné cestovanie autom do Grécka v roku 2005 začalo. Celkovo nás Grécko očarilo prvýkrát v roku 1997, ale o tom v inom článku.

Nech sa páči, príspevok z roku 2006:

 

Cesta na Korfu autom

zverejnené dňa:  utorok, 31. januára 2006 na webe    www.dovolenkar.sk     (skrátená a aktualizovaná verzia)

Túto cestu sme absolvovali ja, manžel a naše dve deti: 6-ročná dcéra a 4 a pol ročný syn . Aj napriek odhováraniu všetkých naokolo. A neľutujeme.

Vyrazili sme 18.8. 2005 o 18:30 z Košíc. Z rôznych alternatív sme sa nakoniec rozhodli, že naša trasa povedie cez Maďarsko, Slovinsko a Taliansko (doplnená poznámka – v tej dobe boli ešte cez Macedónsko potrebné víza) V Slovinsku sme boli okolo 2:30. Našli sme vhodné odpočívadlo, uložili sa v našom VW Transporteri, spali sme do 7:50.
19.8. sme prešli Slovinsko, kde je mimochodom nádherná príroda, takže sa bolo na čo pozerať.
12:50 sme boli v Taliansku. Smerom na Benátky až po Anconu je krásna cesta, takže sme ušetrili na diaľničných poplatkoch. Medzi mestami ANCONA a PESCARA je zase lepšie ísť po diaľnici. S kratšími prestávkami sme brázdili Taliansko asi do pol noci. Potom prestávka a vyrazili sme znovu okolo 5:00 ráno.

20.8. – opäť cesta pozdĺž Talianskeho pobrežia až do 10:00, kedy sme dorazili do Brindisi, kde sme plánovali nalodiť sa na trajekt. Náhodou sme dorazili v čase, keď mal onedlho vyplávať. Kúpili sme si lístky, o 11:00 sme už boli na lodi a o 11:30 dvihli kotvy. Palubné lístky už neboli voľné, museli sme zobrať kajutu. Ale bolo to celkom vhodné, keďže súčasťou kajuty bola aj sprcha a lôžka. Plavba trvala 6 hodín.  

V Kerkyre sme si presunuli hodinky o hodinu dopredu, keďže je tam časový posun. Takže bolo 19:00 Gréckeho času. Dali sme sa smerom na juhozápad a prvú noc sme ešte spali v našej „dodávke“ pri pláži Aghios Georghios. Ráno sme vstali s pekným výhľadom na more,  trochu poštípaní od komárov. Prešli sme celú túto pláž, potom Issos beach a ešte viacero menších pláží, okúpali sa a medzitým sme zisťovali možnosti ubytovania. Zapáčila sa nám GARDENOS BEACH, kde sme bývali nasledujúcich 12 dní, teda hlavne nocí.

Cez deň sme spoznávali ostrov, alebo sme čas trávili na pláži GARDENOS, kde sme boli niekedy len my štyria. Zlatistý piesok, číra voda, pláž obklopená zelenými strmými kopcami- dokonalý relax.

Opakom Gardenos beach je mestečko KAVOS na južnom cípe Korfu. Jedno z najrušnejších stredísk. Diskotéka vedľa diskotéky, raj Angličanov. Skôr nájdete anglické raňajky ako GYROS.

Boli sme sa pozrieť aj na miestach, kde sme strávili našu prvú dovolenku cca 7 rokov dozadu ešte letecky. AGHIOS STEPHANOS GYROU a SIDARI. Sidari nás trošku sklamalo, pretože tam už nebolo tak čisto ako predtým. Vyrástli tam nové stavby, oporné múriky, umelé murované pláže. Tak ako Kavos je raj Angličanov, Sidari je dnes stredisko Talianov. (poznámka – platilo v roku 2005)

Aghios Stefanos Gyrou – mestečko s krásnou širokou plážou na Severozápade ostrova.  Pláž je stále pekná, výhľad z kaplnky na kopci nádherný, pieskové skaly ostali, ale tiež je tu rušnejšie a viac hotelov ako predtým.

25.8. sme išli do Kerkyry kúpiť lístky na trajekt do Brindisi.
Kajuty už boli vypredané, takže sme museli kúpiť lístky na palubu.

Aj keď sme prešli naprieč celým ostrovom z juhu na sever a opačne, nestihli sme sa zastaviť na všetkých zaujímavých miestach. Neprešli sme hlavne severovýchodné pobrežie. Aj napriek tomu uvediem zopár našich postrehov:

– Východné pobrežie od Kerkyry smerom na juh: malé kamenisté pláže, obtiažnejší vstup do mora, vybudované betónové pláže, rušnejšie, veľa hotelov, problém s parkovaním, popoludní tieň.
– Najrušnejšie stredisko na juhu – KAVOS
– Najkľudnejšie, najprírodnejšie – GARDENO, ISSOU
– Západné pobrežie – dlhé piesočnaté pláže, pozvoľný vstup do mora, celý deň bez tieňa, väčšie vlny ako na východe.

– Veľmi pekné stredisko je aj PALEOKASTRITSA. Krásny výhľad, more má krásnu farbu, pretože dno je posiate drobnými bielymi okrúhliakmi. Je tam však málo miesta na pláži. Vyzerá to ako u nás na kúpalisku, hlava na hlave.

2.9.2005 sme nasadli na večerný trajekt do BRINDISI a 3.9. zase pozdĺž talianskych pláží, po slovinských kopcoch a maďarských cestách šťasne došli domov 4.9. o 21:00 večer. 

DOPLNENÉ:

Čo sa týka cien: trajekt – tam cca 14 000,- Sk za všetkých, ale smer Brindisi-Korfu bol už mimo sezóny. Naspäť sme ešte boli v sezóne, ale tam sme mali kajutu a naspäť nie. Takže vyšla jedna cesta asi 7000,- za 2deti, 2 dospelých a auto.

Ubytovanie stálo 30,-EUR na noc, za 4-posteľovú izbu. Ale ceny sa líšia aj od destinácie, treba trošku pochodiť. Napr. v Aghios Stephanos na severozápade pýtali 50,- EUR na noc. Samozrejme že je rozdiel medzi apartmánovým domom a hotelom. My sme bývali v apartmánovom dome v tichej časti. Nakupovať sme chodili autom do hypermarketu asi 7km vzdialeného.

Autor: Martina

 

Prečo sme založili tento grécky E-shop

Založeniu nášho E-shopu predchádzali roky cestovania do Grécka a objavenia kvalít olivového oleja priamo na gréckych farmách ešte skôr, ako sme vôbec niečo o olivovom oleji vedeli. Za dve desaťročia sme sa zamilovali do stredomorskej stravy i životného štýlu a preto si z tohto aspoň kúsok berieme takto aj do našich životov. Tak prečo to nesprostredkovať aj našim potenciálnym zákazníkom? Postupne rozbiehame spoluprácu s gréckymi dodávateľmi, plánujeme ponuku prispôsobovať požiadavkám zákazníka, budeme preto radi za každú vašu návštevu v našom gréckom e-obchodíku na Slovensku ako aj následnú spätnú väzbu. Tešíme sa na vás.

Grécke farmy - Korfu

Pri prechádzaní ostrovom Korfu možno natrafíte aj na malé farmy, kde sa olivový olej nevyrába pre veľký obchod, ale s láskou, v malom množstve, zachovaním tradícií pre vlastnú potrebu a blízke okolie. Majitelia sa ale potešia každej návšteve a či chcete alebo nie, nabalia vám fľaštičku oleja (ak práve majú vylisovaný-záleží od obdobia) a niečo z aktuálnej úrody. Lisuje sa tu ešte vždy tradičným lisom, bez moderných technológií.

 

Zima na Peloponéze

Do Grécka chodíme radi a často (viac ako 20 rokov jeden až tri krát ročne). Zakaždým navštívime miestnych gréckych farmárov a ochutnávame/skúšame/kupujeme ich originálne olivové oleje. A keďže gréci sú obvykle veľmi zhovorčiví, vždy sa aj niečo nové dozvieme.

Pri tomto našom zimnom tripe (december/23-január/24) sme testovali na Peloponéze. 
Zatiaľ máme v ponuke extra panenské oleje z Korfu, keďže s tými máme najviac skúseností, no do budúcna by sme radi ponuku rozširovali. Zároveň je ale našou prioritou odskúšaná, overená kvalita, preto sa držíme teórie, že "menej je viac".

 

 

Môžu sa jesť surové olivy?

Ako chutí surová oliva? Môže sa vôbec surová konzumovať?
Kým sme chodili do Grécka iba od jari do jesene, priznám sa, že som nad tým až tak nerozmýšľala (olivy sú v spomenutom období v stave od kvetu po nezrelý zelený stav). No keď sa mi teraz na Peloponéze dostali do rúk krásne dozreté olivy priamo zo stromu, nedalo mi neochutnať. Je jedlá, žiaden problém nehrozí, no je naozaj horká. Ale znesiteľne.

Zima v Grécku má svoje osobité čaro. Nie je príliš horúco, na spoznávanie nových miest ideálne počasie. Málo turistov, prázdne pláže, fascinujúce more, západy a východy slnka...

Tak sme prelom rokov 2023/2024 strávili v Grécku. Spoznali nové miesta, ochutnali nové olivové oleje, surové zrelé olivy, nasýtili sa čerstvými citrusmi, okúpali sa v termálnych prameňoch a nazbierali nové zážitky. Túto grécku príchuť a atmosféru sa vždy snažíme preniesť aj do nášho e-shopu, srdečne pozývame.

 

Zelené a čierne olivy - aký je rozdiel?

Je dobré vedieť, že zelené a čierne olivy môžu byť plody toho istého olivovníka, nie sú to dve rôzne odrody, rozdiel spočíva v ich zrelosti. Zelené olivy sa zbierajú pred úplnou zrelosťou, keď sú ešte zelené, zatiaľ čo čierne olivy sú plne zrelé. Tento rozdiel v zrelosti ovplyvňuje okrem farby aj chuť a textúru olív. Január je práve obdobím, kedy sme mali možnosť na stromoch vidieť už takmer všetky olivy "čierne" (reálne sú fialové). A zároveň ich aj ochutnať.

 

 

8 položiek celkom