Grécko...
...je krajina protikladov: hory aj olivové háje, pokoj a zároveň divokosť. Krása v jednoduchosti a radosť z maličkostí. Pláže, more, rieky, jazerá i termálne pramene. Antická sláva sa pretína s moderným životom a každé miesto má svoj príbeh. Hýri farbami – od cyklámenových buganvílií a oleandrov všetkých odtieňov až po modrobiele domčeky, či dedinky v lososových, žltých, ružových, červených tónoch.
Rozmanitosť Grécka umožňuje spoznávať ho počas celého roka. Na severe pohorie Olymp, mytologické sídlo bohov, smerom na juh kláštory Meteora, postavené ma vrcholoch skál. Ak pokračujete ďalej, môžete sa okúpať aj v zime v termálnych prameňoch Termopyly, a cestou na olivovníkmi posiaty Peloponéz zazrieť fascinujúci Korintský prieplav. Obídete Peloponéz a naspäť na pevninu sa dostanete cez zaujímavý most Rio Antirio. Prírodné krásy sa nachádzajú aj na množstve ostrovov. Každý je špecifický, no jedno majú spoločné. Obkolesené sú krištáľovo čistou vodou Egejského, Iónskeho a Stredozemného mora. Gréci sú pohostinní a srdeční, vždy ochotní pomôcť. Ich životný štýl je často pokojný a uvoľnený, čo je protipólom hektického tempa moderného sveta. Takto by som opísala túto krajinu po približne 27 rokoch, čo ju každým rokom spoznávame stále viac.
Zoznámenie s Gréckom
V roku 1997 som sa nielen prvýkrát stretla s Gréckom, ale aj s mojím budúcim manželom, a to priamo tam. Naša prvá dovolenka bola spontánnym "last minute" rozhodnutím a Korfu sa práve naskytlo ako ideálna destinácia. Grécko nás teda privítalo opäť. Keď sme neskôr zatúžili navštíviť rovnaké miesto – pláž Agios Stefanos, jedinou možnosťou bolo vyraziť na vlastnú päsť. Očarení zážitkami z predchádzajúcej dovolenky sme sa zbalili aj s deťmi a vydali na dlhú cestu autom cez Taliansko až na Korfu. (pozn. Macedónsko v tom období ešte vyžadovalo víza)
Odvtedy sa tieto naše cesty stali pravidelnými, skrátili sa cez Macedónsko, a Grécko sa stalo našou srdcovou záležitosťou, predovšetkým ostrov Korfu. Je malý, no stále nájdeme nenavštívené miesta. Zo severu na juh ho dokážete autom prejsť za približne dve hodiny. Podľa počasia si vyberiete pláž, ktorá je práve vyhovujúca. Fúka? Prejdete na juhovýchod. Je už na východe tieň? Pôjdete na západné pobrežie. Južná časť ostrova je tak úzka, že cesta z východu na západ trvá do pol hodiny. Chcete kamienkovú pláž? Choďte na východné pobrežie smerom k hlavnému mestu. Preferujete pozvoľný vstup do mora? Nájdete ho na juhovýchode. Hľadáte fotogenické miesta? Navštívte Paleokastritsu a Sidari. Poetrebujete pokoj a nevadia vám väčšie vlny? Pláž Gardenos je tá pravá. Alebo na severe Roda, ak chcete zažiť naozaj intenzívne vlnobitie. Vnútrozemie je zaujímavé, no hornaté. Stretnete tu farmárov s domácim medom, olejom, zeleninou, ovocím... No pripravte sa na serpentíny, stúpania, klesania a úzke uličky. Odporúčam nespoliehať sa iba na navigáciu, nemá informácie o šírke ciest.
Cesta k otvoreniu e-shopu s olivovým olejom.
Stále, aj teraz objavujeme ďalšie krásy tohto kontinentu, zoznamujeme sa s novým ľuďmi, vytvorili sme si nové priateľstvá...spoznali dobrosrdečnosť ostrovanov, ochutnali pravú domácu stredomorskú stravu a obľúbili si tento štýl života. Olivový olej, čerstvé bylinky, zelenina, ryby a mäso sú základom tradičných jedál. Mnohé sú celkom jednoduché a rýchle, no čerstvé suroviny ich napriek tomu premenia na kulinársky zážitok. Olivový olej je v Grécku samozrejmosťou – chutný a voňavý. Naša čuchová a chuťová pamäť prispela k rýchlemu zisteniu, že nie je OLEJ ako OLEJ. Pochopiteľne sa teda stal od začiatku súčasťou našej batožiny cestou domov. Dostatočné zásoby boli samozrejmosťou a to sme ani netušili, aký poklad si nosíme. Nepotrebovali sme vedieť rozpoznať pravý produkt, dávali nám ho priatelia, lisovali ho pre svoju potrebu z vlastných olivových hájov. No keď sme neskôr zachytili správy o podradnej kvalite, dokonca o falšovaní extra panenských olivových olejov, začali sme „zásobovať“ aj rodinu a priateľov na Slovensku.
Po rokoch prišiel okamih, keď som sa rozhodla otvoriť malú kaviarničku v Košiciach. Olivový olej sa prirodzene stal súčasťou našej ponuky. Ako to často býva, rastúci záujem zákazníkov nás viedol k rozšíreniu sortimentu. Keď ma začali kontaktovať známi z rôznych kútov Slovenska, vznikla myšlienka vytvoriť e-shop, ktorý by sprístupnil kvalitný grécky olej i ďalším nadšencom tohto tekutého zlata. Tovar objednávam priamo od výrobcov, pričom vždy viem presne, odkiaľ pochádza.
Ako teda spoznať kvalitný olivový olej?
Odporúčam hľadať extra panenský olivový olej, ktorého pôvod poznáte, alebo je aspoň uvedený na etikete. Pôvod EU, zmes EU, vyrobené v Európskej únii a podobne...toto nie sú indikátory kvality. Rovnako ako olej lisovaný za studena a následne deodorizovaný, alebo rafinovaný. Táto téma je zložitejšia a komplexná, viac o nej píšem aj na našej stránke www.extravirginoil.sk.
Naopak, čo je určite isté, je to, že kvalitný olivový olej musí voňať. Môže vám pripomínať čerstvo pokosenú trávu, paradajky alebo olivy, jednoducho cítite prírodu, nie nepríjemný zápach. Takisto jeho chuť by mala byť príjemná, pričom jemná štipľavosť a horkosť sú prirodzené, a ich intenzita sa môže líšiť v závislosti od viacerých faktorov.
Benefity kvalitného extra panenského olivového oleja.
Podľa Hippokrata je olivový olej liekom na viac ako 60 chorôb, a preto vymenovať všetky jeho výhody by si vyžiadalo ďalší článok. Napriek tomu môžeme spomenúť niektoré z jeho najvýznamnejších prínosov: podporuje zdravie srdca, mozgu a pečene, znižuje hladinu zlého cholesterolu, pomáha pri regulácii krvného tlaku a má silné protizápalové účinky, ktoré sú nápomocné pri reumatoidnej artritíde. Okrem toho podporuje zdravie kostí, zlepšuje trávenie a prispieva k zdravšej pokožke. Ďalej posilňuje imunitný systém, môže znížiť riziko vzniku cukrovky, má protirakovinové vlastnosti, môže spomaliť starnutie, pomôcť pri chudnutí a zmierniť depresie...
Na záver
Grécko nám ukázalo, že niekedy stačí vybrať si tú správnu cestu a nechať sa viesť aj pocitom. A hoci naša láska k tejto krajine začala náhodou, stala sa súčasťou nášho života, plného autentických zážitkov a nezabudnuteľných chutí.