V zimnom období neodporúčame prepravu typu - ukladanie tovaru do BOXOV, kde nie tovar chránený pred mrazom. Mráz môže tovar poškodiť.

Polyfenoly v olivovom oleji

Ďalším pojmom spomínaným v súvislosti s kvalitou olivového oleja sú polyfenoly. Čo to je a prečo?
Polyfenoly sú skupinou bioaktívnych zlúčenín, ktoré sa nachádzajú v olivách a majú množstvo zdraviu prospešných účinkov. Hrajú dôležitú úlohu pri ochrane nášho tela pred voľnými radikálmi, ktoré môžu spôsobovať poškodenie buniek a prispievať k vývoju rôznych chorôb. Sú známe pre svoje protizápalové, protirakovinotvorné a antioxidačné vlastnosti, sú tiež spojené so znížením rizika vzniku srdcových ochorení. Okrem toho môžu podporovať zdravú hladinu cholesterolu, zlepšiť funkciu ciev a regulovať krvný tlak. Tiež sa im pripisuje podpora zdravia mozgu a zníženie rizika vzniku niektorých neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba.
A ako hodnotiť obsah polyfenolov v oleji? Jednotkou množstva polyfenolov je koncentrácia a závisí od procesu výroby oleja a typu olív, ktoré sa používajú. Všeobecne sa považuje za dobré hodnoty polyfenolov nad 200 mg/kg oleja.
Polyfenoly však nie sú vždy explicitne uvedené na etikete olivového oleja. No výrobcovia kvalitných olejov zvyknú dávať do popisu označenia ako je "high-polyphenol" , "rich in polyphenols", "extremely high in polyphenols" ...Tieto označenia môžu naznačovať, že daný olej má vyšší obsah polyfenolov a teda je pre naše zdravie naozaj prírodným liečivom.
 
 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Nevypĺňajte toto pole: