Pri objednávke za 20,- eur a viac, poštovné neplatíte.

Blog, články, zaujímavosti

FOOD EXPO GREECE Atény

Každoročná udalosť FOOD EXPO GREECE v Aténach má za sebou 10 rokov úspešnej cesty a počas tohto obdobia získala titul Najväčšia medzinárodná výstava potravín a nápojov v juhovýchodnej Európe...

Zelený štvrtok a olivový olej

ZELENÝ ŠTVRTOK a OLIVOVÝ OLEJ - čo majú spoločné?   Sú rôzne teórie pôvodu názvu "Zeleného štvrtku." Zeleň a olivovníky v Getsemanskej záhrade, prešmyčka nemeckého slova Greindonnerstag (plačli...

August 2005: Naša prvá cesta autom do Grécka - cieľ Korfu

V roku 2006 ma poprosil pán Peter - vlastník webu Dovolenkar.sk, či nenapíšem niečo o našej ceste autom na Korfu. Tak som napísala. A takto vlastne naše pravidelné cestovanie autom do Grécka v roku 20...

Horkosť a štipľavosť olivového oleja.

Existuje TEÓRIA o tom, že kvalitný olivový olej MUSÍ byť horký a štipľavý. No pozor, takúto chuť môže mať aj starý a skazený olej. Horkosť a štipľavosť olivových olejov ovplyvňuje viacero fakto...

Arbutový med - med storočia

Počuli ste už o ARBUTOVOM mede? Nazývali ho „med storočia“, pretože sa vyrábal iba zriedka („takmer každých 100 rokov“) a vyvážal sa výlučne do bohatých arabských krajín. V Grécku sa arbutov...

Prečo sme založili tento grécky E-shop

Založeniu nášho E-shopu predchádzali roky cestovania do Grécka a objavenia kvalít olivového oleja priamo na gréckych farmách ešte skôr, ako sme vôbec niečo o olivovom oleji vedeli. Za dve desaťročia s...

Lisovanie olív a výroba olivového oleja dnes

Dnešné lisovanie olivového oleja zahŕňa moderné technológie a procesy, ktoré umožňujú zachovať vysokú kvalitu oleja. Existujú rôzne metódy lisovania, avšak jedna z najpoužívanejších je mechanické liso...

Olivový olej v minulosti a dnes

Dnes je olivový olej dôležitou súčasťou stredomorskej kuchyne, no jeho vplyv siaha ďaleko do minulosti, kedy sa stal kľúčovým prvkom nielen v kuchyni, ale aj v osobnej hygiene a liečení. Rímski vojaci...

Lisovanie olivového oleja - história

Najpoužívanejší postup lisovania olivového oleja v starovekom Grécku bolo mechanické lisovanie olív, ktoré Hippokrates popísal vo svojich spisoch. Olivy boli umiestnené do vriec a tieto vrecia boli vl...

Grécke farmy - Korfu

Pri prechádzaní ostrovom Korfu možno natrafíte aj na malé farmy, kde sa olivový olej nevyrába pre veľký obchod, ale s láskou, v malom množstve, zachovaním tradícií pre vlastnú potrebu a blízke okolie....

Hippokrates o olivovom oleji

Hippokrates, staroveký lekár, tvrdil, že olivový olej je užitočný pri liečbe a prevencii mnohých chorôb tráviaceho traktu, kožných problémov, artritídy, srdcovocievnych problémov a ďalších zdravotných...

Zima na Peloponéze

Do Grécka chodíme radi a často (viac ako 20 rokov jeden až tri krát ročne). Zakaždým navštívime miestnych gréckych farmárov a ochutnávame/skúšame/kupujeme ich originálne olivové oleje. A keďže gréci s...

Môžu sa jesť surové olivy?

Ako chutí surová oliva? Môže sa vôbec surová konzumovať?Kým sme chodili do Grécka iba od jari do jesene, priznám sa, že som nad tým až tak nerozmýšľala (olivy sú v spomenutom období v stave od kvetu p...

Zelené a čierne olivy - aký je rozdiel?

Je dobré vedieť, že zelené a čierne olivy môžu byť plody toho istého olivovníka, nie sú to dve rôzne odrody, rozdiel spočíva v ich zrelosti. Zelené olivy sa zbierajú pred úplnou zrelosťou, keď sú ešte...

Ako vzniká poctivý olivový olej.

Naozaj poctivá výroba olivového oleja je proces, ktorý si vyžaduje veľkú odbornosť, starostlivosť, VÁŠEŇ a zmysel pre detaily.    Znamená to v praxi:  1.  Pestovanie olív: Zač...

Pravosť a čerstvosť olivového oleja

Posledným uvádzaným kvalitatívnym parametrom na etiketách extra panenských olivových olejov (EVOO) je údaj DK (delta K). Spoločne s údajmi K232 a K270 naznačuje čerstvosť, oxidáciu a aj pravosť/potenc...

Ukazovateľ kvality K232

Aby bol náš seriál o kvalite olivových olejov kompletný, nesmieme vynechať hodnotu K232. Je to dôležitý údaj, pretože môže naznačovať, či bol olej vystavený oxidácii. Nižšia hodnota znamená lepšiu kva...

Čo znamená "organický" extra panenský olivový olej

Pri vyhľadávaní a porovnávaní extra panenských olivových olejov sa môžeme stretnúť s pomenovaním Organický extra panenský olivový olej. Takýto olej garantuje, že je vyrobený z olív, ktoré sú pestované...

K270 - údaj o kvalite a stabilite olivového oleja

Údaj K270 na extra panenskom olivovom oleji je jedným z ďalších parametrov, ktorý sa používa na meranie jeho kvality a stability. Hovorí o hodnote absorpcie svetla pri vlnovej dĺžke 270 nm. Tento údaj...

Vosky - ďalší údaj na etikete olivového oleja

Pokračujeme v našom seriáli o kvalite olivového oleja, poďme sa pozrieť na pojem VOSKY (WAXES), ktorý sa často nachádza na etiketách kvalitných výrobkov. Prítomnosť voskov v olivovom oleji môže o...

Hore
27 položiek celkom