Rady, ktoré fungujú?Keď sa povie najlepší olivový olej, nemusí to byť iba luxusná fľaša na pulte s vysokou cenovkou. Pravda je zložitejšia. Nie každý drahý olej je kvalitný a nie každý kvalitný sa skrýva za výrazným obalom. Rozpoznať skutočne dobrý olivový olej je niekedy skutočne umenie. V prvom ...
Kvalitatívne parametre olivového oleja
„Koľko percent olivového oleja je vo vašom olivovom oleji?“ Čo je to za otázka? Z reality bohužiaľ. Napriklad iba v roku 2022 talianske úrady zabavili 7 000 ton „extra panenského“ olivového oleja, ktorý bol v skutočnosti zmesou lacného rafinovaného oleja, prifarbeného chlorofylom ...
Existuje TEÓRIA o tom, že kvalitný olivový olej MUSÍ byť horký a štipľavý. No pozor, takúto chuť môže mať aj starý a skazený olej. Horkosť a štipľavosť olivových olejov ovplyvňuje viacero faktorov. Odroda olív, spôsob spracovania, obdobie dozrievania olív v čase ich zberu, čerstvosť oleja, do...
Hippokrates, staroveký lekár, tvrdil, že olivový olej je užitočný pri liečbe a prevencii mnohých chorôb tráviaceho traktu, kožných problémov, artritídy, srdcovocievnych problémov a ďalších zdravotných ťažkostí. Podľa jeho učení mal olivový olej liečivé účinky nielen na rôzne ochorenia, ale aj na udr...
Naozaj poctivá výroba olivového oleja je proces, ktorý si vyžaduje veľkú odbornosť, starostlivosť, VÁŠEŇ a zmysel pre detaily. Znamená to v praxi: 1. Pestovanie olív: Začína sa výberom vhodného miesta na pestovanie, výberom kvalitných odrôd olivovníkov a pokračuje dlhé ...
Posledným uvádzaným kvalitatívnym parametrom na etiketách extra panenských olivových olejov (EVOO) je údaj DK (delta K). Spoločne s údajmi K232 a K270 naznačuje čerstvosť, oxidáciu a aj pravosť/potenciálne falšovanie EVOO. Veľmi nízke úrovne sú znakom sviežeho, čistého, nefalšovaného oleja bez oxidá...
Aby bol náš seriál o kvalite olivových olejov kompletný, nesmieme vynechať hodnotu K232. Je to dôležitý údaj, pretože môže naznačovať, či bol olej vystavený oxidácii. Nižšia hodnota znamená lepšiu kvalitu oleja. Pri výbere olivového oleja je dobré zobrať do úvahy aj ďalšie údaje, ako je K270 (článok...
Pri vyhľadávaní a porovnávaní extra panenských olivových olejov sa môžeme stretnúť s pomenovaním Organický extra panenský olivový olej. Takýto olej garantuje, že je vyrobený z olív, ktoré sú pestované bez použitia chemických hnojív, pesticídov alebo syntetických látok. Pri pestovaní organických olív...
Údaj K270 na extra panenskom olivovom oleji je jedným z ďalších parametrov, ktorý sa používa na meranie jeho kvality a stability. Hovorí o hodnote absorpcie svetla pri vlnovej dĺžke 270 nm. Tento údaj odráža mieru oxidácie oleja, teda jeho schopnosť odolávať pôsobeniu kyslíka a starnutiu. Čím vyššia...
Pokračujeme v našom seriáli o kvalite olivového oleja, poďme sa pozrieť na pojem VOSKY (WAXES), ktorý sa často nachádza na etiketách kvalitných výrobkov. Prítomnosť voskov v olivovom oleji môže ovplyvniť chuť, vôňu a stabilitu oleja, a preto je dôležité udržať túto hodnotu na nízkej úrovni. Oli...