Kvalitatívne parametre olivového oleja, Strana 2

Peroxidové číslo - čo hovorí o olivovom oleji?

Ďalšou hodnotou, ktorá poukazuje na kvalitu olivového oleja je PEROXIDOVÉ ČÍSLO. A to meria množstvo peroxidov, ktoré sa môžu v oleji vytvoriť. Peroxidy sú zlúčeniny, ktoré sa vo voľnom stave nachádzajú v oleji počas procesu oxidácie a sú považované za jednu z prvých známok zhoršenia kvality oleja. ...

Polyfenoly v olivovom oleji

Ďalším pojmom spomínaným v súvislosti s kvalitou olivového oleja sú polyfenoly. Čo to je a prečo? Polyfenoly sú skupinou bioaktívnych zlúčenín, ktoré sa nachádzajú v olivách a majú množstvo zdraviu prospešných účinkov. Hrajú dôležitú úlohu pri ochrane nášho tela pred voľnými radikálmi, ktoré mô...

Pôvod extra panenského olivového oleja na etikete

Poďme si povedať niečo o "pôvode" extra panenského olivového oleja. Ideálne je, ak je olej vyrobený z kvalitných, čerstvých, zrelých olív, ktoré boli aj správne spracované a pochádzajú z overených zdrojov. Ak je na etikete uvedená konkrétna krajina zberu a spracovania olív je to známka vyššej kvalit...

Čo nám napovie údaj "acidita"

Najznámejší ukazovateľ kvality olivového oleja je tzv. ACIDITA. Tak sa pozrime na to, čo vlastne napovie. Odborne znamená podiel voľných mastných kyselín na celkovom objeme oleja. Ak si to zjednodušíme do praktického pohľadu, toto číslo nám vie vlastne povedať to, aká kvalita olív bola použitá a ako...

Kvalita olivového oleja - ktorý je najlepší?

Kvalita olivového oleja nie je jednoduchá téma. Postupne si ju vo viacerých článkoch rozoberieme. Často ani skúsený konzument kvalitných extra virgin olejov ju nemusí chuťovo vedieť posúdiť, keďže olivový olej patrí medzi najviac falšované potraviny. (Na obrázku k článku je jedna zo stien celo...

Hore
15 položiek celkom