O nás a o našich gréckych cestách, Strana 3

Grécke farmy - Korfu

Pri prechádzaní ostrovom Korfu možno natrafíte aj na malé farmy, kde sa olivový olej nevyrába pre veľký obchod, ale s láskou, v malom množstve, zachovaním tradícií pre vlastnú potrebu a blízke okolie. Majitelia sa ale potešia každej návšteve a či chcete alebo nie, nabalia vám fľaštičku oleja (ak práve majú vylisovaný-záleží od obdobia) a niečo z aktuálnej úrody. Lisuje sa tu ešte vždy tradičným lisom, bez moderných technológií.   Olivový olej aj z Korfu nájdete a kúpite u nás:   Extravirginoil.sk - náš malý grécky svet na Slovensku    ...

Zima na Peloponéze

Do Grécka chodíme radi a často (viac ako 20 rokov jeden až tri krát ročne). Zakaždým navštívime miestnych gréckych farmárov a ochutnávame/skúšame/kupujeme ich originálne olivové oleje. A keďže gréci sú obvykle veľmi zhovorčiví, vždy sa aj niečo nové dozvieme.Pri tomto našom zimnom tripe (december/23-január/24) sme testovali na Peloponéze.    Z Peloponézu je aj naša nová značka Dakry olive -  Príbeh značky DAKRY OLIVE...

Môžu sa jesť surové olivy?

Ako chutí surová oliva? Môže sa vôbec surová konzumovať?Kým sme chodili do Grécka iba od jari do jesene, priznám sa, že som nad tým až tak nerozmýšľala (olivy sú v spomenutom období v stave od kvetu po nezrelý zelený stav). No keď sa mi teraz na Peloponéze dostali do rúk krásne dozreté olivy priamo zo stromu, nedalo mi neochutnať. Je jedlá, žiaden problém nehrozí, no je naozaj horká. Ale znesiteľne.Zima v Grécku má svoje osobité čaro. Nie je príliš horúco, na spoznávanie nových miest ideálne počasie. Málo turistov, prázdne pláže, fascinujúce more, západy a východy slnka...Tak sme prelom rokov 2023/2024 strávili v Grécku. Spoznali nové miesta, ochutnali nové olivové oleje, surové zrelé olivy, nasýtili sa čerstvými citrusmi, okúpali sa v termálnych prameňoch a nazbierali nové zážitky. Túto grécku príchuť a atmosféru sa vždy snažíme preniesť aj do nášho e-shopu, srdečne pozývame.    ...

Zelené a čierne olivy - aký je rozdiel?

Je dobré vedieť, že zelené a čierne olivy môžu byť plody toho istého olivovníka, nie sú to dve rôzne odrody, rozdiel spočíva v ich zrelosti. Zelené olivy sa zbierajú pred úplnou zrelosťou, keď sú ešte zelené, zatiaľ čo čierne olivy sú plne zrelé. Tento rozdiel v zrelosti ovplyvňuje okrem farby aj chuť a textúru olív. Január je práve obdobím, kedy sme mali možnosť na stromoch vidieť už takmer všetky olivy "čierne" (reálne sú fialové). A zároveň ich aj ochutnať.      ...

Hore
24 položiek celkom