O olivách a olivovom oleji, Strana 3

Kvalita olivového oleja

Kvalita olivového oleja nie je jednoduchá téma. Postupne si ju vo viacerých článkoch rozoberieme. Často ani skúsený konzument kvalitných extravirgin olejov ju nemusí chuťovo vedieť posúdiť, keďže olivový olej patrí medzi najviac falšované potraviny. (Na obrázku k článku je jedna zo stien celosvetových ocenení oleja, ktorý máme v ponuke-fotené pri preberaní tovaru osobne u výrobcu na Korfu)      ...

O olivovom oleji

Prečo olivový olej? Je bohatý na mononenasýtené tuky a obsahuje antioxidanty, ktoré podporujú zdravú hladinu cholesterolu a môžu pomôcť redukovať riziko srdcových ochorení. Okrem toho má olivový olej tiež protizápalové vlastnosti a je bohatý na vitamíny E a K. Je to tiež dobrý zdroj zdravých tukov, ktoré podporujú správne fungovanie mozgu. Čím kvalitnejší olej, tým lepšia chuť a pozitívne účinky. Vo všeobecnosti je olivový olej skvelou voľbou pre tých, ktorí sa snažia zlepšiť svoje stravovacie návyky a životný štýl. Je to výživný a zdravý olej. ...

O olivách

Olivy sú jednou z najstarších poľnohospodárskych plodín. Sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Z minerálnych látok sú v nich prítomné sodík, vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, z vitamínov cenné liposolubilné vitamíny A, E, K, ale tiež vitamíny zo skupiny B vrátane B9, kyseliny listovej. V rámci prevencie sú významné flavonoidy, antokyaníny, steroly a polyfenoly. Okrem svojho gastronomického využitia majú olivy aj historický a kultúrny význam. Boli symbolom pokoja a mieru v mnohých kultúrach. Olivy sú zaujímavou plodinou s bohatou históriou a množstvom využití, takže si zaslúžia miesto v našom jedálničku aj našich tanieroch. Grécke olivy kúpite aj u nás v eshope    ...

Hore
23 položiek celkom