Ako sa robí pravý GRÉCKY ŠALÁT?
 V Grécku vám ho nikto neprinesie s ľadovým šalátom, dressingom alebo postrúhaným syrom. Tieto vylepšenia sú u nás bežné, ale s pôvodným receptom nemajú nič spoločné.
V Grécku vám ho nikto neprinesie s ľadovým šalátom, dressingom alebo postrúhaným syrom. Tieto vylepšenia sú u nás bežné, ale s pôvodným receptom nemajú nič spoločné.Základné suroviny, ktoré tam patria:
 Paradajky
Paradajkyzrelé, šťavnaté, nakrájané na väčšie kusy
 Uhorky
Uhorkyčerstvé, často aj so šupkou, hrubšie kolieska alebo polkolieska
 Červená cibuľa
Červená cibuľatenké plátky alebo polkrúžky
 Zelená paprika
Zelená paprikanakrájaná na prúžky alebo kolieska
 Čierne olivy
Čierne olivycelé, ideálne odroda Kalamata
 Feta
Fetakvalitná grécka feta, v jednom hrubšom kuse položená navrch
 EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ
EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJkvalitný, niekoľko lyžíc
 Sušené oregano
Sušené oreganoposypané po vrchu
 Soľ
Soľpodľa chuti
 Ocot alebo citrónová šťava
Ocot alebo citrónová šťavalen pár kvapiek
A teraz to podstatné, čo tam nepatrí:
 Žiadny ľadový ani hlávkový šalát!!!
Žiadny ľadový ani hlávkový šalát!!! Žiadne dressingy z jogurtu, smotany alebo horčice
Žiadne dressingy z jogurtu, smotany alebo horčice Žiadna nakrájaná alebo postrúhaná feta
Žiadna nakrájaná alebo postrúhaná feta Žiadne iné syry alebo experimenty
Žiadne iné syry alebo experimentyV niektorých gréckych regiónoch pridávajú aj kapary, najmä na ostrovoch, ale to už je lokálna verzia. Základ však ostáva ten istý.
Grécky šalát je o jednoduchosti a kvalitných surovinách. Žiadne prídavky. A nebojte sa OLIVOVÉHO OLEJA. Práve ten to celé spojí do dokonalosti.
A ešte niečo. V Grécku k šalátu často dostanete aj lyžicu.
Prečo? Pretože šťava, ktorá sa vytvorí zo zeleniny, olivového oleja a fety, je taká dobrá, že by bola škoda ju nevyjesť.
 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                        



