Vianočné darčeky odporúčame objednať najneskôr 15.12.2025. Posledný termín na odoslanie zásielky komunikovaný prepravnými spoločnosťami je síce 19.12.2025, čo pre nás znamená obdržanie vašej objednávky najneskôr 18.12.2025, no tieto termíny sú už naozaj "šibeničné" :-) Odporúčame na poslednú chvíľu radšej objednať DARČEKOVÝ POUKAZ, ktorý máme v ponuke - ten je na istotu ;-) Prajeme pokojné adventné a predvianočné obdobie.

Grécke jedlá

Výpis článkov

ADVENTNÉ INŠPIRÁCIE 2025🌲

👉P R V Ý  týždeň                                                                               ...

Prečo nie je olivový ako olivový?

K tomuto môjmu článku: Najlacnejší olivový olej - je to cesta k zdraviu? mi na facebookovej stránke po zdieľaní napísala veľmi zaujímavý a praktický komentár zo života pani Deniska Vinczeová, spoluautorka výnimočnej knihy "Navarme si Grécko". Myslím, že komentár stojí za zverejnenie aj tu. Je...

Koľko olivového oleja denne?

Koľko denne, prečo a ako ho využiť naplno?🌊V krajinách okolo Stredozemného mora je olivový olej základom kuchyne aj životného štýlu. Nejde len o chuť, je to súčasť každodennej starostlivosti o zdravie. Ak ste doteraz váhali, koľko oleja denne si môžete dopriať, tu sú odpovede:💡Koľko oleja denne odpo...

Aká je grécka kultúra a grécka kuchyňa?

Grécko má viac olivovníkov než obyvateľov. Doslova formujú nielen krajinu, ale aj mentalitu ľudí. 🫒Oliva nie je len ovocie, je to kultúra.Všetko okolo nej je rituál: zber, lisovanie, celé rodiny spolu. 🍯A med? To je ďalší grécky zázrak. Grécky med chutí inak ako ten, na aký sme zvyknutí doma. Čast...

Grécky jogurt a 0 % tuku?

To nejde celkom dokopy.To je tak trochu oxymoron🤷Tradičný grécky jogurt je totiž zo svojej podstaty plnotučný. Práve tuk mu dáva hustotu, krémovosť a tú nezameniteľnú, jemnú chuť, ktorú si človek pamätá ešte dlho. Vyrába sa z plnotučného mlieka a necháva sa odkvapkať, aby sa zbavil prebytočnej srvát...

Môžem si na olivovom oleji opražiť cibuľku?

ÁNO,na olivovom oleji sa dá bez problémov opražiť aj cibuľka🧅Extra panenský olivový olej je stabilný aj pri teplej úprave, jeho bod dymenia sa pohybuje okolo 190–210 °C (filtrovaný), čo úplne stačí na restovanie cibule, zeleniny alebo mäsa. To, čo mu škodí, nie je samotné teplo, ale prehriatie, teda...

Je olivový olej vhodný na vyprážanie?

Ja nevyprážam, lebo mám z toho zadymenú celú kuchyňu“ Táto veta sa týka všeobecne vyprážania, ani tak nezáleží na tom, či použijeme slnečnicový, repkový, alebo olivový olej Ak prekročíme „bod dymu“, dopadne to takto. Olivový olej a teplá kuchyňa je široká téma, ktorá zahŕňa viacero...

Nie je Grécko ako Grécko

💬"varíme iba do 18:00" 💬"gyros iba na tanieri, v pite nie" 💬"to je niečo ako dakos" A iné podobné odpovede a situácie, ktoré ukazujú, že Thassos je naozaj mix rôznych kultúr. Doteraz sme naopak mali skúsenosť, že sme sa málokde vedeli najesť pred štvrtou popoludní. Veď v Grécku je večera hlavným je...

Olivový olej - základ stredomorskej kuchyne

Pri rannej káve pozerám, čo nové, a vybehlo na mňa video gréckeho farmára v znení približne takto:   „Ahoj, som farmár z Kréty. Je horúco a preto potrebujeme ľahké jedlo: chlieb, soľ, oregano a samozrejme olivový olej. Moje najobľúbenejšie jedlo.“   Ako sa zahryzol, utekala ...

Grécke "červené" jedlo Kokkinisto

Grécka kuchyňa má svoju tradíciu a rešpekt k originálu.   Napríklad do gréckeho šalátu nepatria šalátové listy, do gyrosu nepatrí kečup. (i keď v turistických strediskách ho nájdete aj s horčicou - no my vždy pre istotu vopred pýtame bez horčice, bez kečupu)   Ale pri mnohých ...

Plnené baklažány (Papoutsakia)

Grécka klasika po mojom: plnené baklažány (Papoutsakia) Papoutsakia v preklade znamená „papučky“. Pretože keď pozdĺžne rozkrojíte baklažán, vydlabete ho a naplníte, vyzerá ako malá topánočka. Gréci ho plnia mletým hovädzím, zapečú bešamelom a podávajú ako chutné hlavné jedlo. Ale dom...

Ghí maslo alebo extra panenský olivový olej?

Ghí maslo vs. extra panenský olivový olej (EVOO) - čo je lepšie?   Dostala som otázku konkrétne k vyprážaniu, ale pozrela som sa na to komplexnejšie. Ja Ghí nepoužívam, nikdy som ani nevyskúšala, preto tento tuk vnímam iba ako teoretickú možnosť. Preto ma kľudne doplňte/opravte tí, ...

FAKTY o olivovom oleji

"Olivový olej sa pri vyprážaní NEABSORBUJE do jedla, ale ho OBALÍ." vedeli ste?   Tu je zopár FAKTOV o olivovom oleji (zdroj: Olive Oil Miracle, Jean Barilla, M.S)   Najznámejší je určite ten, že ľudia v Stredomorí, ktorí používajú olivový olej ako HLAVNÝ tuk, majú na...

Cuketové kvety a malé cuketky v našej kuchyni

Máme velmi radi tieto malé cuketky s kvetom. Zakaždým, keď sme navštívili priateľov na Korfu, pani domáca varila takúto polievku. Nie je to nič zložité. Len cuketa, pár byliniek, zemiak a samozrejme olivový olej. Cuketa nakrájaná na veľké kúsky, to sa mi na tejto kuchyni páči. Rýchlo, jedn...

Grécke reštaurácie a zemiaky.

Prečo vždy donesú hranolky? A čo si pýtať, ak chcete inú prílohu? Neprekvapí nás to, keďže do Grécka chodíme roky. Ale stále platí, že keď si v taverne objednáme rybu so zemiakmi, dostaneme hranolky. Takmer vždy. My máme radi aj obyčajnú kašu a varené zemiaky. Lenže v Grécku to so z...

Hrozienkové sušené olivy

Hrozienkové olivy?   Čítate správne. Sú možno menej známe, no veľmi chutné a zaujímavé. Takto sa nazývajú olivy, ktoré zostávajú na strome až do úplného dozretia. Postupne prirodzene sa scvrknú bez zásahu, bez urýchľovania. Neoberajú sa zelené, nelúhujú sa, neprechádzajú nálevom. ...

Varenie s bylinkami a olivovým olejom

Aké je varenie s bylinkami, škoricou, cesnakom, trávnatou vôňou olivového oleja? Upokojujúce. Neviem, čím to je, ale vždy mi to prinesie taký pokoj…  Moje základné dochucovadlá sú: originálna zmes gyros korenia, olivový olej klasický, alebo s rôznymi prírodnými extraktmi, šk...

HORTA - grécke jedlo

HORTA Milujem takéto jedlá. Skromné, jednoduché a pritom výnimočne chutné. Zelené vňate uvarené, pokvapkané olivovým olejom a citrónom. Nájdete ich takmer v každej taverne (napriklad aj pod názvom ako na priloženej fotografii), no len málokto mimo Grécka vie, aký poklad sa v nich skrý...

Ako sa robí pravý GRÉCKY ŠALÁT?

Ako sa robí pravý GRÉCKY ŠALÁT? Má svoje pravidlá. V Grécku vám ho nikto neprinesie s ľadovým šalátom, dressingom alebo postrúhaným syrom. Tieto vylepšenia sú u nás bežné, ale s pôvodným receptom nemajú nič spoločné. Základné suroviny, ktoré tam patria: Paradajky zrelé, šťavnaté...

Pastitsio - obľúbená grécka klasika

Pastitsio – moja obľúbená grécka klasika (okrem iných chutných gréckych jedál)   Keď sme v Grécku, miestne jedlá sú samozrejmosťou. V tomto období je síce náročnejšie nájsť otvorenú a najmä variacu reštauráciu, najmä v čase nášho obeda, ale zatiaľ sa nám to vždy podarilo. Aj keď najč...

Ovládacie prvky výpisu

20 položiek celkom