Grécke jedlá a recepty

Hrozienkové sušené olivy

Hrozienkové olivy?   Čítate správne. Sú možno menej známe, no veľmi chutné a zaujímavé. Takto sa nazývajú olivy, ktoré zostávajú na strome až do úplného dozretia. Postupne prirodzene sa scvrknú bez zásahu, bez urýchľovania. Neoberajú sa zelené, nelúhujú sa, neprechádzajú nálevom. Neobsahujú pridanú soľ ani konzervanty. Chuť je výrazná, zemitá, textúra pevnejšia, mastnejšia, kôstka sa veľmi dobre oddeľuje od dužiny. Tento spôsob spracovania nie je nový. V niektorých oblastiach Grécka sa takto olivy pripravujú celé generácie. V našich obchodoch sa však s takýmto produktom stretávame len zriedka.   Veľmi som ich chcela zaradiť do ponuky, no trvalo to dlhšie a stále to nie je pre mňa kedykoľvek dostupný produkt. Momentálne v malom množstve sú tam, čomu sa velmi teším. Pre nás je to taká zdravá maškrta k posedeniu. Čistý, jednoduchý produkt. Bez úprav, bez prídavkov. Olivy, ktoré iba dozreli tak, ako mali. Kúpite ich tu:   STAFIDOLIA sušené olivy   ...

Varenie s bylinkami a olivovým olejom

Aké je varenie s bylinkami, škoricou, cesnakom, trávnatou vôňou olivového oleja? Upokojujúce. Neviem, čím to je, ale vždy mi to prinesie taký pokoj…  Moje základné dochucovadlá sú: originálna zmes gyros korenia, olivový olej klasický, alebo s rôznymi prírodnými extraktmi, škorica, cesnak, do iných jedál zase tzatziki - ale opäť tie originálne aj s bylinkami. Nie práškové z našich obchodov, kde je viac soli ako toho, čo prináša tú vôňu a pravú chuť. Dnes som si tak hovorila, keď som ešte iba otvorila, nalievala olivový olej a premiešala ho s mäsom:  tá vôňa...taká zvláštna pohoda   Možno si poviete, že som divná, možno sú za tým tieto veci:   Vône a chute aktivujú mozog podobne ako hudba alebo spomienky. Olivový olej, bylinky, cesnak... stačí vôňa a vyvolá to pokoj, niečo známe a príjemné. Autenticita - keď varím s niečím ozajstným, kvalitným, nie z náhrad, je to iný pocit. Tie suroviny nesú kus krajiny, slnko, prácu ľudí. Rituál - príprava jedla sa zmení na niečo viac. Je to môj čas. Upokojenie. Telo to asi cíti - olivový olej a bylinky pôsobia aj fyzicky. Protizápalovo, harmonizujú trávenie. Organizmus si to pamätá a reaguje pozitívne.A možno je to všetko dokopy.   Taká tradičná zmes na gyros zvyčajne obsahuje: oregano, tymian, majorán, rozmarín, cesnak a cibuľu, čierne korenie, sladkú papriku, trochu škorice, niekedy muškátový oriešok, koriander.   Nie práškové korenie, ale celé alebo nahrubo drvené bylinky. Grécka kuchyňa má svoje čaro v jednoduchosti. Najete sa už z tej vône. Pri kvalitných ingredienciách nie je potrebná žiadna zložitá príprava. V jednoduchosti je krása a aj chuť.   ...

HORTA - grécke jedlo

HORTA Milujem takéto jedlá. Skromné, jednoduché a pritom výnimočne chutné. Zelené vňate uvarené, pokvapkané olivovým olejom a citrónom. Nájdete ich takmer v každej taverne (napriklad aj pod názvom ako na priloženej fotografii), no len málokto mimo Grécka vie, aký poklad sa v nich skrýva. Horta nie je konkrétna rastlina, ale spôsob, ako Gréci spracúvajú to, čo príroda práve ponúka: mladé listy púpavy, špenátu, žihľavy, repy alebo poľnej čakanky. Niekedy pridajú aj trošku mladého hlávkového šalátu, ale ten skôr ako doplnok, nie základ. Listy sa krátko povaria, nechajú odkvapkať a na tanieri príde to hlavné - kvalitný extra panenský olivový olej a čerstvá citrónová šťava. Také grécky jednoduché a zdravé. Recept? Potrebujete: cca 500 g zelených listov (napr. púpava, mladý špenát, listy repy, žihľava, čakanka, pokojne kombinácia) šťava z 1 citróna extra panenský olivový olej (ten dobrý robí rozdiel a nájdete ho u nás v Extravirginoil.sk ) soľ podľa chuti Postup: Listy dobre umyjeme a odstránime tvrdé stonky. Varime ich v osolenej vode 5–10 minút, kým zmäknú. Zlejeme, necháme odkvapkať. Na tanieri pokvapkáme olivovým olejom a citrónom. Môžeme pridať aj trochu čierneho korenia.Podáva sa teplé aj studené, často s kúskom chleba alebo feta syrom. V gréckej kuchyni je horta symbolom úcty k prírode, pôde a sezónnosti. V niektorých oblastiach Grécka sa dokonca pije aj vývar z listov, ako detoxikačný nápoj plný minerálov.A keď máte po ruke výborný olivový olej, viac nepotrebujete♡   ...

Ako sa robí pravý GRÉCKY ŠALÁT?

Ako sa robí pravý GRÉCKY ŠALÁT? Má svoje pravidlá. V Grécku vám ho nikto neprinesie s ľadovým šalátom, dressingom alebo postrúhaným syrom. Tieto vylepšenia sú u nás bežné, ale s pôvodným receptom nemajú nič spoločné. Základné suroviny, ktoré tam patria: Paradajky zrelé, šťavnaté, nakrájané na väčšie kusy Uhorky čerstvé, často aj so šupkou, hrubšie kolieska alebo polkolieska Červená cibuľa tenké plátky alebo polkrúžky Zelená paprika nakrájaná na prúžky alebo kolieska Čierne olivy celé, ideálne odroda Kalamata Feta kvalitná grécka feta, v jednom hrubšom kuse položená navrch EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ kvalitný, niekoľko lyžíc Sušené oregano posypané po vrchu Soľ podľa chuti Ocot alebo citrónová šťava len pár kvapiek A teraz to podstatné, čo tam nepatrí: Žiadny ľadový ani hlávkový šalát!!! Žiadne dressingy z jogurtu, smotany alebo horčice Žiadna nakrájaná alebo postrúhaná feta Žiadne iné syry alebo experimenty V niektorých gréckych regiónoch pridávajú aj kapary, najmä na ostrovoch, ale to už je lokálna verzia. Základ však ostáva ten istý. Grécky šalát je o jednoduchosti a kvalitných surovinách. Žiadne prídavky. A nebojte sa OLIVOVÉHO OLEJA. Práve ten to celé spojí do dokonalosti. A ešte niečo. V Grécku k šalátu často dostanete aj lyžicu. Prečo? Pretože šťava, ktorá sa vytvorí zo zeleniny, olivového oleja a fety, je taká dobrá, že by bola škoda ju nevyjesť. No a chlebom, ktorý dostanete hádam ku každému jedlu si tanier vytriete do poslednej kvapky.     ...

Pastitsio - obľúbená grécka klasika

Pastitsio – moja obľúbená grécka klasika (okrem iných chutných gréckych jedál)   Keď sme v Grécku, miestne jedlá sú samozrejmosťou. V tomto období je síce náročnejšie nájsť otvorenú a najmä variacu reštauráciu, najmä v čase nášho obeda, ale zatiaľ sa nám to vždy podarilo. Aj keď najčastejšia odpoveď je: "otvárame až o 18tej".Na neskoré večere sme si zatiaľ nezvykli. Toto je jedna z vecí, ktoré mi v Grécku nevyhovujú. Stále je mi bližšie to staré známe: raňajky zjedz sám, o obed sa podeľ s priateľom, večeru daj nepriateľovi.Aj preto možno pastitsio na fotke nevyzerá ako z luxusnej reštaurácie – v mestečku bola len jedna otvorená taverna. Ale chutilo. A veľmi.   Pastitsio je grécka zapekaná špecialita, ktorá trochu pripomína lasagne, ale má iný charakter. Typicky obsahuje tri vrstvy: Cestoviny premiešané s vajíčkom a syrom (FETA, alebo iný podobný) Mäsová omáčka z mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa, ochutená škoricou (škorica sa už aj u nás doma stala samozrejmosťou aj v mäsových jedlách) muškátovým orieškom, paradajkami a cibuľou. Bešamelová omáčka, bohatá, krémová vrstva z masla, múky, mlieka a vajec, často so syrom na povrchu.   Jedlo sa zapeká, krája na porcie a podáva teplé, ideálne s čerstvým šalátom. My sme k nemu dostali ešte výhľad na more, príjemné posedenie a celú 1,5 litrovú fľašu vody, lebo tu to tak funguje, tu sa pri stole sedí naozaj dlho, dlho, dlho... (pozn. samozrejme ani v tomto jedle nechýba počas prípravy kvalitný olivový olej -  taký, aký kúpite aj u nás tu:   kvalitný grécky olej      ...

5 položiek celkom