Grécka klasika po mojom: plnené baklažány (Papoutsakia) Papoutsakia v preklade znamená „papučky“. Pretože keď pozdĺžne rozkrojíte baklažán, vydlabete ho a naplníte, vyzerá ako malá topánočka. Gréci ho plnia mletým hovädzím, zapečú bešamelom a podávajú ako chutné hlavné jedlo. Ale dom...
Grécke jedlá a recepty
Ghí maslo vs. extra panenský olivový olej (EVOO) - čo je lepšie? Dostala som otázku konkrétne k vyprážaniu, ale pozrela som sa na to komplexnejšie. Ja Ghí nepoužívam, nikdy som ani nevyskúšala, preto tento tuk vnímam iba ako teoretickú možnosť. Preto ma kľudne doplňte/opravte tí, ...
"Olivový olej sa pri vyprážaní NEABSORBUJE do jedla, ale ho OBALÍ." vedeli ste? Tu je zopár FAKTOV o olivovom oleji (zdroj: Olive Oil Miracle, Jean Barilla, M.S) Najznámejší je určite ten, že ľudia v Stredomorí, ktorí používajú olivový olej ako HLAVNÝ tuk, majú na...
Máme velmi radi tieto malé cuketky s kvetom. Zakaždým, keď sme navštívili priateľov na Korfu, pani domáca varila takúto polievku. Nie je to nič zložité. Len cuketa, pár byliniek, zemiak a samozrejme olivový olej. Cuketa nakrájaná na veľké kúsky, to sa mi na tejto kuchyni páči. Rýchlo, jedn...
Prečo vždy donesú hranolky? A čo si pýtať, ak chcete inú prílohu? Neprekvapí nás to, keďže do Grécka chodíme roky. Ale stále platí, že keď si v taverne objednáme rybu so zemiakmi, dostaneme hranolky. Takmer vždy. My máme radi aj obyčajnú kašu a varené zemiaky. Lenže v Grécku to so z...
Hrozienkové olivy? Čítate správne. Sú možno menej známe, no veľmi chutné a zaujímavé. Takto sa nazývajú olivy, ktoré zostávajú na strome až do úplného dozretia. Postupne prirodzene sa scvrknú bez zásahu, bez urýchľovania. Neoberajú sa zelené, nelúhujú sa, neprechádzajú nálevom. ...
Aké je varenie s bylinkami, škoricou, cesnakom, trávnatou vôňou olivového oleja? Upokojujúce. Neviem, čím to je, ale vždy mi to prinesie taký pokoj… Moje základné dochucovadlá sú: originálna zmes gyros korenia, olivový olej klasický, alebo s rôznymi prírodnými extraktmi, šk...
HORTA Milujem takéto jedlá. Skromné, jednoduché a pritom výnimočne chutné. Zelené vňate uvarené, pokvapkané olivovým olejom a citrónom. Nájdete ich takmer v každej taverne (napriklad aj pod názvom ako na priloženej fotografii), no len málokto mimo Grécka vie, aký poklad sa v nich sk...
Ako sa robí pravý GRÉCKY ŠALÁT? Má svoje pravidlá. V Grécku vám ho nikto neprinesie s ľadovým šalátom, dressingom alebo postrúhaným syrom. Tieto vylepšenia sú u nás bežné, ale s pôvodným receptom nemajú nič spoločné. Základné suroviny, ktoré tam patria: Paradajky zrelé, šťavnaté...
Pastitsio – moja obľúbená grécka klasika (okrem iných chutných gréckych jedál) Keď sme v Grécku, miestne jedlá sú samozrejmosťou. V tomto období je síce náročnejšie nájsť otvorenú a najmä variacu reštauráciu, najmä v čase nášho obeda, ale zatiaľ sa nám to vždy podarilo. Aj keď najč...