Rafinovaný olivový olej.
Stretávam sa s tým pomerne často: niekto si kúpi olivový olej, cena je celkom fajn, a tak má pocit, že si kúpil skoro to isté ako extra panenský, len lacnejšie a navyše "je vhodný aj na vyprážanie".
Rafinovaný olivový olej sa vyrába z tzv. lampantového.
Teda z oleja, ktorý by nikto dobrovoľne nejedol. Má vysokú kyslosť, zlú chuť a pach, takže ide na rafináciu, teda čistenie.
Olej sa upravuje pomocou tepla, chemikálií a filtrácie, aby bol vôbec použiteľný.
Áno, je bezpečný (ak bol rafinovaný správne)
Ale…
Týmto procesom sa z neho odstráni všetko, čo robí olivový olej zaujímavým:

Prečo ho teda ľudia kupujú?
Lebo je lacnejší a neutrálny. V kuchyni sa pri vyšších teplotách správa stabilnejšie ako extra panenský. Ale tu sa to aj končí. Niekedy sa mieša s trochou extra panenského, aby získal aspoň jemnú olivovú chuť a vôňu. Ale stále je to rafinovaný olej.
Môj názor?


Pre mňa teda rafinovaný olivový olej nemá zmysel preplácať. Nie je to škodlivé, ale ani výživné. Ani chutné. A to je na olivový olej dosť slabá vizitka.
Zhrnuté:
Rafinovaný olivový olej nie je žiadna tragédia, ale ani zázrak.
Ak chcete olivový olej kvôli chuti a zdraviu, siahnite po extra panenskom (Je vhodný aj na teplú kuchyňu a rýchle smaženie)
Ak kvôli lacnejšiemu vareniu a vyprážaniu, zvážte, či vôbec olivový.