FAKTY o olivovom oleji

"Olivový olej sa pri vyprážaní NEABSORBUJE do jedla, ale ho OBALÍ."
vedeli ste?
 
Tu je zopár FAKTOV o olivovom oleji
(zdroj: Olive Oil Miracle, Jean Barilla, M.S)
 
👉Najznámejší je určite ten, že ľudia v Stredomorí, ktorí používajú olivový olej ako HLAVNÝ tuk, majú najnižšiu úmrtnosť na srdcovo-cievne ochorenia.
Naopak v krajinách ako USA alebo Fínsko, kde prevažujú tzv. nasýtené tuky (napr. masť, maslo, stužený tuk), je úmrtnosť na tieto ochorenia oveľa vyššia.
👉Vďaka vysokému obsahu antioxidantov je odolnejší voči oxidácii než iné kuchynské oleje.
👉Olivový olej sa pri vyprážaní NEABSORBUJE do jedla, ale ho OBALÍ. Výsledok je ľahší, menej mastný a chutnejší.
👉Mnohé oleje zo semien alebo živočíšnych tukov pri vyprážaní oxidujú a vytvárajú škodlivé látky. Olivový olej vďaka prírodným antioxidantom odoláva vysokým teplotám a je tak vhodný na vyprážanie aj restovanie (áno, čítate správne)
👉Dokonca ho môžete po použití prefiltrovať a použiť až 4-5x, kým stratí kvalitu. Iné tuky zvyčajne vydržia len 1-2 použitia.
👉Rovnako ako iné tuky, aj olivový olej má podobné množstvo (uvádza sa 120) kalórií na lyžicu.
Rozdiel? Vďaka výraznej chuti ho použijete menej, čo v praxi znamená nižší kalorický príjem. Zároveň tlmí chuť na sladké a iné maškrtenie.
👉V jednej štúdii porovnávali mladých ľudí z Neapola a Bristolu. Tí z Neapola jedli viac paradajok a olivového oleja – výsledok? Mali nižšie hodnoty lipidovej peroxidácie, čo sa spája s nižším rizikom aterosklerózy a ochorení koronárnych artérií.
 
Na svete existuje vyše 75 odrôd olív a každý olivový olej chutí inak. Takúto rozmanitosť nenájdete pri žiadnom inom kuchynskom tuku.
 
 
 
##PRODUCT-WIDGETS-39185##

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Nevypĺňajte toto pole: