"Olivový olej sa pri vyprážaní NEABSORBUJE do jedla, ale ho OBALÍ."
Tu je zopár FAKTOV o olivovom oleji
(zdroj: Olive Oil Miracle, Jean Barilla, M.S)

Najznámejší je určite ten, že ľudia v Stredomorí, ktorí používajú olivový olej ako HLAVNÝ tuk, majú najnižšiu úmrtnosť na srdcovo-cievne ochorenia.
Naopak v krajinách ako USA alebo Fínsko, kde prevažujú tzv. nasýtené tuky (napr. masť, maslo, stužený tuk), je úmrtnosť na tieto ochorenia oveľa vyššia.

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov je odolnejší voči oxidácii než iné kuchynské oleje.

Olivový olej sa pri vyprážaní NEABSORBUJE do jedla, ale ho OBALÍ. Výsledok je ľahší, menej mastný a chutnejší.

Mnohé oleje zo semien alebo živočíšnych tukov pri vyprážaní oxidujú a vytvárajú škodlivé látky. Olivový olej vďaka prírodným antioxidantom odoláva vysokým teplotám a je tak vhodný na vyprážanie aj restovanie (áno, čítate správne)

Dokonca ho môžete po použití prefiltrovať a použiť až 4-5x, kým stratí kvalitu. Iné tuky zvyčajne vydržia len 1-2 použitia.

Rovnako ako iné tuky, aj olivový olej má podobné množstvo (uvádza sa 120) kalórií na lyžicu.
Rozdiel? Vďaka výraznej chuti ho použijete menej, čo v praxi znamená nižší kalorický príjem. Zároveň tlmí chuť na sladké a iné maškrtenie.

V jednej štúdii porovnávali mladých ľudí z Neapola a Bristolu. Tí z Neapola jedli viac paradajok a olivového oleja – výsledok? Mali nižšie hodnoty lipidovej peroxidácie, čo sa spája s nižším rizikom aterosklerózy a ochorení koronárnych artérií.
Na svete existuje vyše 75 odrôd olív a každý olivový olej chutí inak. Takúto rozmanitosť nenájdete pri žiadnom inom kuchynskom tuku.
##PRODUCT-WIDGETS-39185##