Prečo vždy donesú hranolky?
A čo si pýtať, ak chcete inú prílohu?
Neprekvapí nás to, keďže do Grécka chodíme roky.
Ale stále platí, že keď si v taverne objednáme rybu so zemiakmi, dostaneme hranolky. Takmer vždy.
My máme radi aj obyčajnú kašu a varené zemiaky.
Lenže v Grécku to so zemiakovými prílohami funguje inak.
Podľa našich dlhoročnych cestovatelských skúseností.
Aké zemiakové prílohy vlastne v Grécku existujú?

Patates tiganites - klasické domáce hranolky vyprážané v olivovom oleji. Takmer automatická príloha.

Skordalia - hustá kaša zo zemiakov, cesnaku, olivového oleja a citróna. Studená, výrazná, tradičná. Výborná k rybe (mňam, výborná)

Patatosalata - zemiakový šalát s olivovým olejom, citrónom alebo octom a bylinkami. Ľahký, svieži, podáva sa studený (ale minule sme ho dostali teplý

)

Patates sto fourno - lemonates - pečené zemiaky s cesnakom, citrónom a oreganom.

Zemiakové pyré po grécky - bez mlieka a masla, ochutené len olivovým olejom (niekedy aj fetou). Jednoduché, výborné.(Tak to robím aj doma a pridávam medvedí cesnak

)
Prečo teda vždy tie hranolky?
Lebo sú rýchle, známe a bezpečná voľba pre turistov.
Väčšina reštaurácií ich podáva automaticky, ak si len poviete „potatoes“.
Ostatné verzie si treba obvykle výslovne vyžiadať.