Zber olív na Slovensku?
🫒Dajú sa zjesť?😉
*****
🌿Obdobie zberu olív ešte stále prebieha aj v týchto mesiacoch.
🌿A aj ja som si dnes v zimnej záhrade pozbierala pár olív z môjho malého olivovníka.
👉Na olej to nebude.
💡To je jasné hneď 🙂
Lebo na 1 liter extra panenského olivového oleja, potrebujete tak 5–7 kg olív.
Toto je skôr malá miska radosti, než úroda.
Či sa dajú olivy jesť rovno zo stromu?Nedajú.
Sú horké, predovšetkým kvôli látke oleuropeín. Preto sa musia spracovať.
Jedna z najstarších ciest je fermentácia a teda tieto olivky si ja určite nafermentujem🫒🫒🫒
Počas fermentácie:
✅sa rozkladajú horké látky,
✅vznikajú prirodzené kyseliny,
✅podporuje sa mikrobiálna rovnováha
✅a olivy získavajú komplexnú, živú chuť.
Dôležité je, že fermentované olivy majú iné chuťové a nutričné vlastnosti než pasterizované priemyselné olivy.
Sú menej uniformné, každá iná, možno menej "pekné", ale práve v tom je ich hodnota.
Teším sa na moju vlastnú fermentovanú malú pochúťku o pár týždňov.
Mimochodom - práve aj to je o tej trpezlivosti, ktorej nás olivovníky učia.
Že všetko má svoj čas😉
*****
Extravirginoil.sk je náš malý grécky a olivový svet, ktorý spoznávame už od roku 1997♡
...
##PRODUCT-WIDGETS-40055##
##PRODUCT-WIDGETS-39185##
Diskusia (0)
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

