Varenie s bylinkami a olivovým olejom

Aké je varenie s bylinkami, škoricou, cesnakom, trávnatou vôňou olivového oleja?
Upokojujúce.
Neviem, čím to je, ale vždy mi to prinesie taký pokoj… 
Moje základné dochucovadlá sú:
originálna zmes gyros korenia, olivový olej klasický, alebo s rôznymi prírodnými extraktmi, škorica, cesnak, do iných jedál zase tzatziki - ale opäť tie originálne aj s bylinkami. Nie práškové z našich obchodov, kde je viac soli ako toho, čo prináša tú vôňu a pravú chuť.
Dnes som si tak hovorila, keď som ešte iba otvorila, nalievala olivový olej a premiešala ho s mäsom:  tá vôňa...taká zvláštna pohoda
 
Možno si poviete, že som divná,
možno sú za tým tieto veci:
 
☑️Vône a chute aktivujú mozog podobne ako hudba alebo spomienky. Olivový olej, bylinky, cesnak... stačí vôňa a vyvolá to pokoj, niečo známe a príjemné.
☑️Autenticita - keď varím s niečím ozajstným, kvalitným, nie z náhrad, je to iný pocit. Tie suroviny nesú kus krajiny, slnko, prácu ľudí.
☑️Rituál - príprava jedla sa zmení na niečo viac. Je to môj čas. Upokojenie.
☑️Telo to asi cíti - olivový olej a bylinky pôsobia aj fyzicky. Protizápalovo, harmonizujú trávenie. Organizmus si to pamätá a reaguje pozitívne.A možno je to všetko dokopy.
 
Taká tradičná zmes na gyros zvyčajne obsahuje:
oregano, tymian, majorán, rozmarín, cesnak a cibuľu, čierne korenie, sladkú papriku, trochu škorice, niekedy muškátový oriešok, koriander.
 
Nie práškové korenie, ale celé alebo nahrubo drvené bylinky.
Grécka kuchyňa má svoje čaro v jednoduchosti.
Najete sa už z tej vône.
Pri kvalitných ingredienciách nie je potrebná žiadna zložitá príprava.
V jednoduchosti je krása a aj chuť.
 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Nevypĺňajte toto pole: