Ako skladovať extra panenský olivový olej (evoo), aby si zachoval kvalitu a chuť?
Pravý EVOO je prírodný produkt.
Jeho chuť, vôňa aj zdravotné účinky sa môžu meniť, ak sa neskladuje správne.
Je to živý produkt a od okamihu, keď opustí lis, začína prirodzene starnúť.
Tento proces môžeme spomaliť, ak ho chránime pred jeho tromi hlavnými nepriateľmi:
svetlom, teplom a vzduchom.Svetlo
Priame slnečné žiarenie alebo silné umelé osvetlenie spôsobuje oxidáciu oleja, zmenu chuti a stratu živín.
Preto sa kvalitný olej predáva v tmavých fľašiach alebo plechovkách a tak by mal byť aj doma uložený.Teplo
Teploty nad 20 °C urýchľujú starnutie oleja. Ideálne je skladovať ho pri stabilnej teplote 14-18 °C. Nevhodné je miesto pri sporáku, rúre či radiátore, na priamom slnku.Vzduch
Po otvorení fľaše začína do oleja prenikať kyslík, ktorý postupne znižuje jeho kvalitu. Preto je dôležité fľašu vždy pevne uzavrieť, prípadne preliať do menších fliaš a neodkladať použitie na roky (mnoho ľudí si olej 'šetrí")A čo chladnička?
Olej sa v nej zakalí alebo ztuhne, to je normálne a po zahriatí na izbovú teplotu sa opäť stane čírym.
Chlad polyfenolom ani chuti neškodí, problémom sú skôr časté teplotné výkyvy a možnosť, že olej v chladničke absorbuje pachy iných potravín.
Ak máte doma teplejšie než 22 °C a chcete olej skladovať DLHŠIE (pol roka, rok), chladnička je lepšia ako nechávať ho na teple. Vhodné je naliať si menšie množstvo do fľaše na bežné používanie a zvyšok nechať v chlade.
Praktické tipy:Uchovávajte olej v tmavej, chladnej miestnosti.
Používajte tmavé sklo alebo plechovku.Fľašu vždy dobre uzatvárajte.
Kupujte množstvo primerané vašej spotrebe. Ak nemáte možnosť správne olej skladovať, kúpte si radšej menej každé 3 mesiace.
Správnym skladovaním chránite nielen chuť a vôňu, ale aj zdravotné benefity, ktoré robia extra panenský olivový olej takým výnimočným.
*****
Extravirginoil.sk je náš malý grécky a olivový svet. Nech sa páči, nahliadnite.
##PRODUCT-WIDGETS-39185##
...