Máme velmi radi tieto malé cuketky s kvetom.
Nie je to nič zložité. Len cuketa, pár byliniek, zemiak a samozrejme olivový olej. Cuketa nakrájaná na veľké kúsky, to sa mi na tejto kuchyni páči. Rýchlo, jednoducho, čerstvo...
Tieto som si priniesla z Evie, je vidieť na kvetoch, že už nie sú 100% čerstvé (varila som hneď po návrate), ale stále urobili tú našu obľúbenú chuť v jednoduchej zeleninovej polievke.
U nás sa veľmi takéto cuketky nepredávajú, zisťovala som, že prečo.
Dôvody sú vraj takéto:
 Zbierame ich neskoro.
Zbierame ich neskoro.U nás sa cuketa zbiera až keď dorastie na svoju veľkosť. Malé sa nechávajú narásť, lebo ich až tak ľudia nepoznajú a nie je po nich dopyt.
 Obchody nechcú takýto tovar.
Obchody nechcú takýto tovar.Mladé cukety sú krehké, rýchlo vädnú, zle sa balia aj prevážajú.
Veľké sú „bezproblémové“. A preto ich vidíme všade.
 Krátka trvanlivosť.
Krátka trvanlivosť.Taká cuketka (najmä s kvetom) potrebuje ísť z poľa čo najrýchlejšie do kuchyne. Logisticky nerealizovateľné vo veľkom.
 Chýbajú recepty.
Chýbajú recepty.V našej kuchyni sa cuketa neberie ako hlavná surovina. Používa sa ako doplnok, do leča, do koláča, ako príloha.
Polievka z mladej cukety? Dosť neznáma.
 Iný štýl varenia.
Iný štýl varenia.Obrazne povedané:
Grécko varí zo záhrady rovno na stôl.
Slovensko varí „na niekoľko dní dopredu“.
 Ekonomika rozhoduje.
Ekonomika rozhoduje.Z jednej rastliny môže farmár predať zopár malých cukiet (ak by mal komu), alebo veľké (ktoré určite predá).
Nie je to teda o tom, že by u nás cuketky nerástli.
No nie je záujem, nie je ponuka.
Nie sú recepty, nie je dôvod skúšať.
Poznáte a používate na varenie takéto cuketky, prípadne samotné kvety?
*****
Extravirginoil.sk je náš malý grécky a olivový svet, kde sme si obľúbili aj jednoduché stredomorské jedlá. Samozrejme s kvalitným olivovým olejom.
 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                        

