Cuketové kvety a malé cuketky v našej kuchyni

Máme velmi radi tieto malé cuketky s kvetom.
Zakaždým, keď sme navštívili priateľov na Korfu, pani domáca varila takúto polievku.
Nie je to nič zložité. Len cuketa, pár byliniek, zemiak a samozrejme olivový olej. Cuketa nakrájaná na veľké kúsky, to sa mi na tejto kuchyni páči. Rýchlo, jednoducho, čerstvo...
Tieto som si priniesla z Evie, je vidieť na kvetoch, že už nie sú 100% čerstvé (varila som hneď po návrate), ale stále urobili tú našu obľúbenú chuť v jednoduchej zeleninovej polievke.
U nás sa veľmi takéto cuketky nepredávajú, zisťovala som, že prečo.
Dôvody sú vraj takéto:
👉Zbierame ich neskoro.
U nás sa cuketa zbiera až keď dorastie na svoju veľkosť. Malé sa nechávajú narásť, lebo ich až tak ľudia nepoznajú a nie je po nich dopyt.
👉Obchody nechcú takýto tovar.
Mladé cukety sú krehké, rýchlo vädnú, zle sa balia aj prevážajú.
Veľké sú „bezproblémové“. A preto ich vidíme všade.
👉Krátka trvanlivosť.
Taká cuketka (najmä s kvetom) potrebuje ísť z poľa čo najrýchlejšie do kuchyne. Logisticky nerealizovateľné vo veľkom.
👉Chýbajú recepty.
V našej kuchyni sa cuketa neberie ako hlavná surovina. Používa sa ako doplnok, do leča, do koláča, ako príloha.
Polievka z mladej cukety? Dosť neznáma.
👉Iný štýl varenia.
Obrazne povedané:
Grécko varí zo záhrady rovno na stôl.
Slovensko varí „na niekoľko dní dopredu“.
👉Ekonomika rozhoduje.
Z jednej rastliny môže farmár predať zopár malých cukiet (ak by mal komu), alebo veľké (ktoré určite predá).
Nie je to teda o tom, že by u nás cuketky nerástli.
No nie je záujem, nie je ponuka.
Nie sú recepty, nie je dôvod skúšať.
Poznáte a používate na varenie takéto cuketky, prípadne samotné kvety?
*****
Extravirginoil.sk je náš malý grécky a olivový svet, kde sme si obľúbili aj jednoduché stredomorské jedlá. Samozrejme s kvalitným olivovým olejom.
 
 
 
 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Nevypĺňajte toto pole: