"Skutočným poslaním olivy je poskytovanie vynikajúceho oleja.
Jeden strom dáva v priemere dvadsať až päťdesiat kilogramov plodov ročne, ak je dobrý rok, tak je to až sto kilogramov.
Z piatich kilogramov olív sa vylisuje jeden liter oleja."
"Ak sa výrobca snaží o kvalitu, vyžaduje to sústredenie a trpezlivosť. Cieľom je nízky stupeň kyslosti budúceho oleja.
Ak dôjde k oxidácii, napríklad pri poškodení plodov, stupeň kyslosti sa výrazne zvyšuje.
Plody je nevyhnutné čo najskôr začať lisovať, aby sa zabránilo fermentácii a aby dôležité druhotné rastlinné látky ostali zachované.
Najlepšie je začať s lisovaním do niekoľkých málo hodín, viac než dva dni sa otáľať nesmie.
Po takomto dlhom čase, po náročnom pomalom raste a dozrievaní a potom to musí ísť takto rýchlo!"
--------------------------------------------
úryvky z knihy...Milá oliva (Ralph Dutli)
Rýchle spracovanie je jedným zo základov kvalitného oleja - aj to veru robí rozdiel.
Tu sú v nevýhode práve malí farmári, ktorí nemajú vlastné mlyny a nevedia na lisovanie a čistotu lisu stopercentne dozrieť.
Takže paradox - niekedy práve tu sa k vám môže dostať zoxidovaný olej.
(vlastná skúsenosť)
Výraznú oxidáciu je ale cítiť, preto ak si kupujete na dovolenke "domáci olej" stále pred kúpou ochutnajte a hlavne ovoňajte!
*****
Extravirginoil.sk je náš malý grécky a olivový svet. Nech sa páči, vstúpte♡
##PRODUCT-WIDGETS-39185##
