Koľko olív je potrebných na liter kvalitného olivového oleja?

"Skutočným poslaním olivy je poskytovanie vynikajúceho oleja.

Jeden strom dáva v priemere dvadsať až päťdesiat kilogramov plodov ročne, ak je dobrý rok, tak je to až sto kilogramov.
Z piatich kilogramov olív sa vylisuje jeden liter oleja."

"Ak sa výrobca snaží o kvalitu, vyžaduje to sústredenie a trpezlivosť. Cieľom je nízky stupeň kyslosti budúceho oleja.

Ak dôjde k oxidácii, napríklad pri poškodení plodov, stupeň kyslosti sa výrazne zvyšuje.

Plody je nevyhnutné čo najskôr začať lisovať, aby sa zabránilo fermentácii a aby dôležité druhotné rastlinné látky ostali zachované.

Najlepšie je začať s lisovaním do niekoľkých málo hodín, viac než dva dni sa otáľať nesmie.

Po takomto dlhom čase, po náročnom pomalom raste a dozrievaní a potom to musí ísť takto rýchlo!"

--------------------------------------------

úryvky z knihy...Milá oliva (Ralph Dutli)



Rýchle spracovanie je jedným zo základov kvalitného oleja - aj to veru robí rozdiel.
Tu sú v nevýhode práve malí farmári, ktorí nemajú vlastné mlyny a nevedia na lisovanie a čistotu lisu stopercentne dozrieť.
Takže paradox - niekedy práve tu sa k vám môže dostať zoxidovaný olej.
(vlastná skúsenosť)
Výraznú oxidáciu je ale cítiť, preto ak si kupujete na dovolenke "domáci olej" stále pred kúpou ochutnajte a hlavne ovoňajte!

*****
Extravirginoil.sk je náš malý grécky a olivový svet. Nech sa páči, vstúpte♡

##PRODUCT-WIDGETS-39185##

 

 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Nevypĺňajte toto pole: