Kov a med: Skutočne sa neznášajú?

🍯Kov a med: Skutočne sa neznášajú?

Pred časom sme dostali darček od gréckeho priateľa - med v plechovke.

V Grécku je to pomerne bežné balenie, u nás sa med zvyčajne uchováva v skle. Sme tiež včelárska rodina a zásadne nalievame med do skla. Medomet na vytáčanie medu a sitko máme ale tiež z kovu. Nikdy som sa nad tým nezamýšľala, až kým na mňa nevyskočili články o tom, ako kov ničí enzýmy v mede. Vraj by sa nemal jesť ani kovovou lyžicou.

Tak ako to vlastne je?

✔ Pátrala som a vychádza mi to takto:

Med je kyslý a môže reagovať s niektorými kovmi, ako je meď alebo hliník. Ak by bol dlho v kontakte s nevhodným kovom, mohlo by to ovplyvniť jeho kvalitu.

Med v plechovke nie je bežné balenie, ale má svoje výhody aj nevýhody:

✅Výhody:

Plechovka chráni med pred svetlom, čo môže pomôcť zachovať jeho kvalitu, ak má plechovka vhodnú vnútornú úpravu.

Je nerozbitná, čo je praktické na prepravu.

Ak je dobre utesnená, môže zabrániť vniknutiu vlhkosti.


❎Nevýhody:

Kov môže reagovať s medom, ak nemá vhodnú vnútornú úpravu.

Ťažšie sa kontroluje obsah bez otvorenia.

Ak je plechovka ale vhodne upravená, môže to byť zaujímavá alternatíva.


❌ Ale... Krátky kontakt s nerezovou lyžicou mu nijako neublíži. Takže ak si dáme med kovovou lyžicou a hneď ho zjeme, všetky enzýmy aj prospešné látky zostávajú zachované.



*****
Extravirginoil.sk je náš malý grécky svet, kde okrem kvalitného oleja nájdete aj výnimočné druhy gréckeho medu.

 

 

 

...##PRODUCT-WIDGETS-40054##

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Nevypĺňajte toto pole: