Ľudskou rečou sú to látky, ktoré si rastliny vyrábajú samy pre seba, aby sa chránili pred slnkom, škodcami či plesňami.Keď ich jeme my, môžu nám pomôcť chrániť bunky pred poškodením, znižovať zápaly a podporovať zdravie srdca a mozgu.Najviac polyfenolov vieme dostať z ovocia, zeleniny, orechov, čaju...
O olivách a olivovom oleji
5 litrov ≠ 5 kíl Včera sa mi vrátila zásielka.Zákazník ju odmietol prevziať, lebo podľa váhy balíka (citujem) „nadobudol presvedčenie, že balík neobsahuje 5 litrov olivového oleja".Požiadal kuriéra, aby balík otvoril. Kuriér odmietol (nemal in...
EXTRA VIRGINITY - PRÍBEH Úvod knihy - citujem: "O tom, ako sa zo symbolu čistoty stal produkt plný podvodov, klamstiev a stratených hodnôt. Už mnoho storočí sú čerstvé olivy a olivový olej jednými z najviac uznávaných životodarných plodov, spravodlivo ohodnotených nie len ...
"No ale tá farba nesvedčí o kvalitnom olivovom oleji" ...komentár k môjmu príspevku v našej skupinke na Facebooku Olivový olej a náš grécky svet (teda vlastne k fotke). Viete, farba olivového oleja vám o jeho kvalite veľa nepovie. Mýtus: "Olivový ...
Včerajší článok som ukončila informáciou, že v mnohých rebríčkoch je olivový olej zaradený medzi TOP 10, alebo dokonca TOP 5 zdraviu najprospešnejších surovín na svete. Dokončím tému dnes konkrétnym príkladom: Teda jeden z rebríčkov: TOP 10 najzdravších surovín...
ZAUJÍMAVOSTI o OLIVÁCH a OLIVOVOM OLEJI: Olivy obsahujú vitamíny K, A, E, D, u ktorých je preukázané, že podporujú priechodnosť žíl a ciev. Olivy sú bohaté na obsah antioxidantov Aj napriek tomu, že sú veľmi mastné, podporujú chudnutie a zároveň dávajú telu energiu Sú málo kalorické ...
Achillova päta olivovníka? MRÁZ Olivovník zvládne veľa. Sucho, chudobnú pôdu, vietor, pražiace slnko, horúčavy. Ale jedna vec ho vie poriadne potrápiť: MRÁZ a CHLAD Keď teplota klesne pod -5 °C, začína byť zle. Pod -7 °C omŕzajú listy a mladé v...
Ako to mám vlastne jesť? Prekvapivá otázka pre nás milovníkov olív, ale reálna pre niekoho, kto olivy nikdy nejedol. Už niekoľkokrát som ju v praxi dostala. Pár faktov o olivách: Čerstvé olivy sú nejedlé. Sú príliš horké. (I keď ja som sa prekonala a jednu-dve dozreté v januári n...
Vôňa horských bylín v olivovom oleji? Taký olivový olej z Kréty má niečo, čo si nemožno nevšimnúť: jemný, ale zreteľný závan horských bylín. Nie sú to žiadne pridané arómy. Je to výsledok miesta, kde olivy rastú. Na svahoch Kréty sa deje zaujímavý proces: Všetko tam rastie sp...
AKO VYZERÁ CESTA OLIVOVÉHO OLEJA VAŠIM TELOM? V skratke: O 7:05 si dáte lyžicu olivového oleja. O minútu sa už jemne aktivuje váš tráviaci systém. O 7:10 vaše telo dostane signál: "mastná látka na ceste!" Žlčník sa pripravuje. O 7:15 si ten olej pomaly robí poriadky v čr...
"My kupujeme iba BIO olej z XY ...a píšu tam, že ho vyrába rodinná firma... ...ale ako hľadám, tak hľadám, nevidím žiadne meno rodiny, dokonca je to zmes EU. Takže rodinná firma z EU? A že vyrobené v Taliansku. (Pre mňa to v preklade znamená zmes olejov z EU - a k...
Čísla, hodnoty... niektorí ľudia na nich až príliš lipnú. Koľko polyfenolov? Aká acidita? ...rozumiem, je to dôležité, ale: Tradičný olivový olej nepozná takéto technické štandardy. Mnoho malých tradičných farmárov ani netuší, čo sú polyfenoly. Viete, čo sa s...
Milá oliva - Malé dejiny jednej kultúry: V hustých korunách stromov rastú tisíce a tisíce úzkych kopijovitých šedozelených listov so striebristou spodnou stranou porastenou nanápadnými chĺpkami, takzvanými hviezdicovými trichómami. Tie chránia strom pred vyschnutím a to tak...
vedomé vs neinformované rozhodnutie "jooj a ty chceš povedať, že ješ iba zdravé potraviny? Veď to sa už dnes ani nedá" Keď píšem a hovorím o kvalitnom olivovom oleji, netvrdím tým, že som odborník na zdravú výživu. A ani to, že jem iba zdravé jedlá. Dám si hranolky. Dám si bur...
Ghí maslo vs. extra panenský olivový olej (EVOO) - čo je lepšie? Dostala som otázku konkrétne k vyprážaniu, ale pozrela som sa na to komplexnejšie. Ja Ghí nepoužívam, nikdy som ani nevyskúšala, preto tento tuk vnímam iba ako teoretickú možnosť. Preto ma kľudne doplňte/opravte tí, ...
"Olivový olej sa pri vyprážaní NEABSORBUJE do jedla, ale ho OBALÍ." vedeli ste? Tu je zopár FAKTOV o olivovom oleji (zdroj: Olive Oil Miracle, Jean Barilla, M.S) Najznámejší je určite ten, že ľudia v Stredomorí, ktorí používajú olivový olej ako HLAVNÝ tuk, majú na...
Keď Homér vychvaľoval tekuté zlato z olív, mal na mysli aj čistotu a kúpeľnú kozmetiku! Odysseus potom, čo jeho loď stroskotala a on uviazol na ostrove Scheria, terajšom Korfu, vďačne prijal z rúk Nausikay, dcéry kráľa Alkinoa, čisté oblečenie a flakón oleja. Rovnako, ako k...
Náhodou som zachytila dokument o zápaloch v tele. Veľmi jasný a zrozumiteľný pohľad na to, čo všetko dokáže chronický zápal spôsobiť a ako málo si to v praxi uvedomujeme. Teda malé zhrnutie, o čom to bolo: Chronický zápal sa v tele môže držať roky bez výrazných príznakov. Ale postupne...
Pravidelne ku mne chodí kupovať olej jedna milá staršia dáma a vždy má pred tým množstvo otázok. Tentokrát to boli napríklad tieto: "Prečo je na fľaši dátum plnenia november, december alebo február, keď sa olivy zbierajú na jeseň?" "A aký je vlastne potom dátum spotreby? rôzny?" ...
Rafinovaný olivový olej. čo to vlastne je? A prečo si veľa ľudí myslí, že je lepší, než v skutočnosti je? Stretávam sa s tým pomerne často: niekto si kúpi olivový olej, cena je celkom fajn, a tak má pocit, že si kúpil skoro to isté ako extra panenský, len lacnejšie a navyše "je vhodný aj n...
Zákal a vlákna v olivovom oleji najčastejšie znamenajú, že ide o nefiltrovaný alebo minimálne spracovaný olej. Najviac a najvýraznejšie sa objavujú práve v olejoch od malých farmárov, keďže tam dochádza k minimálnej úprave. Tu sú hlavné dôvody, prečo sa to môže objaviť: Zákal &nbs...
V tichosti sme popíjali naše víno. Potom si Lanfranco Conte, podobne ako niektorí iní, s ktorými som hovoril, nahlas želal zdravotný škandál s olivovým olejom, ktorý by bol ekvivalentom metanolového pri talianskom víne, čo by viedlo k vážnym novým zákonom, prísnemu presadzovaniu a všeob...
SÁM svojim vlastným KRÁĽOM V Biblii, v Knihe sudcov, má olivovník priamu štátnu politickú úlohu. Abimelech, násilník túžiaci po moci, sa chce stať samovládcom v meste Sichem a s pomocou najatých vrahov nechá jednoducho zmasakrovať svojich sedemdesiatich bratov. Potom sa chl...
"Ale veď je to veľká známa značka…" "Veď sa to kontroluje, musí to byť dobré" "Veď je tam nápis BIO, muselo to prejsť prísnymi kontrolami" "Veď keď je to napísané na etikete, tak to musí byť tak" Počúvam často, keď príde reč na olivový olej. Bohužiaľ, už sú preč časy, keď každá ...
ak ho vnímate iba ako "obyčajnú potravinu" možno áno ak kúpite olivový olej, ktorý sa tak iba tvári, to jednoznačne áno NO A ČO AKO VÝŽIVOVÝ DOPLNOK? Keď si prepočítate cenu za dennú dávku, kvalitný extra panenský olivový olej často vychádza lacnejšie ako mnohé výživové doplnky a záro...
Na Korfu rastie viac ako 4 milióny olivovníkov. Mnohé z nich sú staršie ako 400 rokov. Pokrývajú úzke, kamenisté svahy, kde sa nedostane technika, preto sa zber robí ručne alebo pomocou sietí. Pestuje sa tam najmä odroda Lianolia, ktorá dáva olej s jemnejšou chuťou a nízkou kyslosťou. ...
"Máte tam iba vyskakovacie okná a nevšimla som si nič ohľadom poradenstva" Nuž áno...čo "vyskočí": cookies...musia byť poštovné od 20eur zdarma...áno, chcem vám dať vedieť, že si môžete vyskúšať aj liter oleja a potom sa rozhodnúť, či kúpite viac (aj keď na tom strácam) zľava na prvý nákup.....
Neplánovala som, ale dám ešte niečo z tejto témy... Do tretice sa poďme pozrieť na ešte ďalší preukázaný spôsob falšovania extra panenského olivového oleja: miešanie s lieskovoorieškovým olejom. Tento podvod nie je len ekonomickým klamstvom, ale predstavuje aj vážne zdravotné riziko,...
1. Musí olivový olej štípať v hrdle?Nemusí. Niektoré jemné odrody majú mäkkú, ovocnú chuť bez štípania. Pri intenzívnejších olejoch je však jemné „pošteklenie“ v krku normálne, ide o znak prítomnosti polyfenolov.2. Je normálne, že olej zhustne v chladničke?Áno, ide o prirodzený jav. Stuhnutie pri ní...
Rady, ktoré fungujú?Keď sa povie najlepší olivový olej, nemusí to byť iba luxusná fľaša na pulte s vysokou cenovkou. Pravda je zložitejšia. Nie každý drahý olej je kvalitný a nie každý kvalitný sa skrýva za výrazným obalom. Rozpoznať skutočne dobrý olivový olej je niekedy skutočne umenie. V prvom ...
Hrozienkové olivy? Čítate správne. Sú možno menej známe, no veľmi chutné a zaujímavé. Takto sa nazývajú olivy, ktoré zostávajú na strome až do úplného dozretia. Postupne prirodzene sa scvrknú bez zásahu, bez urýchľovania. Neoberajú sa zelené, nelúhujú sa, neprechádzajú nálevom. ...
Dajme si ešte jeden konkrétny prípad z histórie (Podobný článok tu) V roku 2015 talianska prokuratúra vyšetrovala sedem veľkých značiek olivového oleja predávaných ako "extra panenské". Laboratórne testy ukázali, že v skutočnosti nešlo o olej tejto kategórie. Neprešiel senzorickými...
Telo si niekedy s olivovým olejom "neporadí". No práve vtedy to môže byť na úžitok. Ak ho skonzumujeme viac, než dokáže vstrebať, neostáva v tele. Prejde tráviacim traktom a cestou na seba naviaže látky, ktorých sa telo chce zbaviť. Túto schopnosť využívajú aj niektoré d...
„Koľko percent olivového oleja je vo vašom olivovom oleji?“ Čo je to za otázka? Z reality bohužiaľ. Napriklad iba v roku 2022 talianske úrady zabavili 7 000 ton „extra panenského“ olivového oleja, ktorý bol v skutočnosti zmesou lacného rafinovaného oleja, prifarbeného chlorofylom ...
Olivovníky práve kvitnú. (článok z mája) To, čo sa teraz deje v olivových hájoch, určuje, aký bude olej o pol roka a koľko ho bude. No a v zavislosti na tom - aj aká bude jeho cena "Niekedy sú roky bohaté, inokedy strom oddychuje. A my čakáme" (hovoria farmári) V Grécku toto obd...
Pelion a Volos – kraj kentaurov, hôr, mora a olivovníkov. Táto oblasť je menej známa ako Peloponéz alebo Kréta, no pre nás má čoraz väčší význam. Pestuje sa tu odroda Amfisis, ktorá dáva oleju jemnú maslovo-orieškovú chuť. Presne tú, ktorú si obľúbili zákazníci, čo preferujú jemnosť pred typick...
Tak dnes (16.5.2025 - po návrate z Evie) som už bola v mojom gréckom raji na Slovensku (rozumej sklad mojich gréckych dobrôt) Naskladňovala som nové produkty a OCHUTNÁVALA. Mám konečne olivy, na ktoré som čakala od februára. Otvorila som 3 sáčky naraz :-) To bol môj dnešný obed. Či...
Predstavte si to najlepšie z extra panenského olivového oleja, aký poznáte, obohatené o jedinečnú chuť čierneho cesnaku. Tento olej v sebe spája všetko, čo milujeme – kvalitu, zdravie a gurmánsky zážitok. Prečo si ho zamilujete? Dvojnásobná dávka zdravia: Extra panenský olivový olej je bo...
Vybrať darček je často ťažké. Naše produkty sú kvalitné, originálne a navyše zdravé. Zároveň sú hodnotné, čo sa odráža často aj na cene, preto sa často nakupujú aj ako darčeky. Extra panenské olivové oleje od klasiky až po prémiové, rôzne balenia, rôzne objemy, grécky med, originálne a v...
Ale keď budem konzumovať toľko olivového oleja denne, nebudem z toho priberať??! -túto otázku často dostávame, keď hovoríme o dvoch lyžiciach olivového oleja denne pre zdravotné účinky. A odpoveď? Kvalitný extra panenský olivový olej je zdravý tuk, ktorý podporuje rovn...
"DETI MILUJÚ ochutnávanie oleja," hovorí Pasquali. "Zdá sa, že cítia jeho vrodenú dobrotu a zdravie, možno kvôli percentu kyseliny linolénovej v olivovom oleji, čo je aj v MATERSKOM MLIEKU a je nevyhnutné pre jeho vstrebávanie v čreve." Úryvok z knihy Toma Muellera Prečítala som si to tesn...
"Som šťastný, ale nie hrdý," povedal jednoducho.""Ja som to neurobil. Olej tvoria olivy."➡️To naznačuje ďalší zásadný rozdiel medzi vínom a olejom. (slová farmára, ktorý produkuje obe)🌿Hrozno neobsahuje víno, ale hroznovú šťavu, ktorá musí byť premenená vinohradníckym umením. Olej je už v olivách. V...
Každoročná udalosť FOOD EXPO GREECE v Aténach má za sebou 10 rokov úspešnej cesty a počas tohto obdobia získala titul Najväčšia medzinárodná výstava potravín a nápojov v juhovýchodnej Európe. Ide o globálne stretnutie potravinárskeho sektora, ktoré pripravuje cestu pre kvalitné výrobky z&n...
ZELENÝ ŠTVRTOK a OLIVOVÝ OLEJ - čo majú spoločné? Sú rôzne teórie pôvodu názvu "Zeleného štvrtku." Zeleň a olivovníky v Getsemanskej záhrade, prešmyčka nemeckého slova Greindonnerstag (plačlivý štvrtok), ale aj ZELENÁ farba OLIVOVÉHO OLEJA, ktorý sa svätí počas omše svätenia olejov a tiež Z...
Existuje TEÓRIA o tom, že kvalitný olivový olej MUSÍ byť horký a štipľavý. No pozor, takúto chuť môže mať aj starý a skazený olej. Horkosť a štipľavosť olivových olejov ovplyvňuje viacero faktorov. Odroda olív, spôsob spracovania, obdobie dozrievania olív v čase ich zberu, čerstvosť oleja, do...
Dnešné lisovanie olivového oleja zahŕňa moderné technológie a procesy, ktoré umožňujú zachovať vysokú kvalitu oleja. Existujú rôzne metódy lisovania, avšak jedna z najpoužívanejších je mechanické lisovanie. Počas mechanického lisovania sa olivy najprv umiestnia do veľkého valca a sú rozdrvené na pas...
Dnes je olivový olej dôležitou súčasťou stredomorskej kuchyne, no jeho vplyv siaha ďaleko do minulosti, kedy sa stal kľúčovým prvkom nielen v kuchyni, ale aj v osobnej hygiene a liečení. Rímski vojaci ho dokonca používali na impregnáciu kože a starostlivosť o vlasy. Samotná výroba olivového oleja m...
Najpoužívanejší postup lisovania olivového oleja v starovekom Grécku bolo mechanické lisovanie olív, ktoré Hippokrates popísal vo svojich spisoch. Olivy boli umiestnené do vriec a tieto vrecia boli vložené do lisu, ktorý sa potom zaťahoval pomocou lán, čo spôsobovalo stláčanie olív a uvoľňovanie ole...
Hippokrates, staroveký lekár, tvrdil, že olivový olej je užitočný pri liečbe a prevencii mnohých chorôb tráviaceho traktu, kožných problémov, artritídy, srdcovocievnych problémov a ďalších zdravotných ťažkostí. Podľa jeho učení mal olivový olej liečivé účinky nielen na rôzne ochorenia, ale aj na udr...
Ako chutí surová oliva? Môže sa vôbec surová konzumovať?Kým sme chodili do Grécka iba od jari do jesene, priznám sa, že som nad tým až tak nerozmýšľala (olivy sú v spomenutom období v stave od kvetu po nezrelý zelený stav). No keď sa mi teraz na Peloponéze dostali do rúk krásne dozreté olivy priamo ...
Je dobré vedieť, že zelené a čierne olivy môžu byť plody toho istého olivovníka, nie sú to dve rôzne odrody, rozdiel spočíva v ich zrelosti. Zelené olivy sa zbierajú pred úplnou zrelosťou, keď sú ešte zelené, zatiaľ čo čierne olivy sú plne zrelé. Tento rozdiel v zrelosti ovplyvňuje okrem farby aj ch...
Naozaj poctivá výroba olivového oleja je proces, ktorý si vyžaduje veľkú odbornosť, starostlivosť, VÁŠEŇ a zmysel pre detaily. Znamená to v praxi: 1. Pestovanie olív: Začína sa výberom vhodného miesta na pestovanie, výberom kvalitných odrôd olivovníkov a pokračuje dlhé ...
Posledným uvádzaným kvalitatívnym parametrom na etiketách extra panenských olivových olejov (EVOO) je údaj DK (delta K). Spoločne s údajmi K232 a K270 naznačuje čerstvosť, oxidáciu a aj pravosť/potenciálne falšovanie EVOO. Veľmi nízke úrovne sú znakom sviežeho, čistého, nefalšovaného oleja bez oxidá...
Pri vyhľadávaní a porovnávaní extra panenských olivových olejov sa môžeme stretnúť s pomenovaním Organický extra panenský olivový olej. Takýto olej garantuje, že je vyrobený z olív, ktoré sú pestované bez použitia chemických hnojív, pesticídov alebo syntetických látok. Pri pestovaní organických olív...
Ďalším pojmom spomínaným v súvislosti s kvalitou olivového oleja sú polyfenoly. Čo to je a prečo? Polyfenoly sú skupinou bioaktívnych zlúčenín, ktoré sa nachádzajú v olivách a majú množstvo zdraviu prospešných účinkov. Hrajú dôležitú úlohu pri ochrane nášho tela pred voľnými radikálmi, ktoré mô...
Najznámejší ukazovateľ kvality olivového oleja je tzv. ACIDITA. Tak sa pozrime na to, čo vlastne napovie. Odborne znamená podiel voľných mastných kyselín na celkovom objeme oleja. Ak si to zjednodušíme do praktického pohľadu, toto číslo nám vie vlastne povedať to, aká kvalita olív bola použitá a ako...
Kvalita olivového oleja nie je jednoduchá téma. Postupne si ju vo viacerých článkoch rozoberieme. Často ani skúsený konzument kvalitných extra virgin olejov ju nemusí chuťovo vedieť posúdiť, keďže olivový olej patrí medzi najviac falšované potraviny. viac článkov o olivovom oleji ná...
Prečo čo najkvalitnejší olivový olej? Je bohatý na mononenasýtené tuky a obsahuje antioxidanty, ktoré podporujú zdravú hladinu cholesterolu a môžu pomôcť redukovať riziko srdcových ochorení. Okrem toho má olivový olej tiež protizápalové vlastnosti a je bohatý na vitamíny E a K. Je to tiež dobrý zdro...
Olivy sú jednou z najstarších poľnohospodárskych plodín. Sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Z minerálnych látok sú v nich prítomné sodík, vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, z vitamínov cenné liposolubilné vitamíny A, E, K, ale tiež vitamíny zo skupiny B vrátane B9, kyseliny listovej. V ...