Plnené baklažány (Papoutsakia)

Grécka klasika po mojom:
🍆plnené baklažány (Papoutsakia)🍆
Papoutsakia v preklade znamená „papučky“.
Pretože keď pozdĺžne rozkrojíte baklažán, vydlabete ho a naplníte, vyzerá ako malá topánočka. Gréci ho plnia mletým hovädzím, zapečú bešamelom a podávajú ako chutné hlavné jedlo.
Ale doma v kuchyni neexistujú žiadne pravidlá. Len suroviny, ktoré máte poruke a chuť vytvoriť niečo dobré.
Použila som bravčové mäso, ochutila ho gréckym gyros korením a štipkou škorice.
Pridala som zelenú papriku a trochu netradične aj dve mini čerstvé zelené uhorky na kocky.
Omáčka - moja obľúbená hotová grécka paradajková s metaxou - prírodný produkt z ostrova Lesbos (nájdete ju tu- Papayiannides omáčka). Cibule som nešetrila.
Bešamel?
Bez masla, len s olivovým olejom. Keďže ho používam denne, použijem ho aj tam, kde to „tradične“ nikto nerobí. Funguje to.
Podávala som to so zemiakmi, ktoré som zmiešala s medvedím cesnakom (vlastná výroba😉) a citrónovým olejom (extra panenský olivový olej obohatený o prírodný extrakt z citrónu)
Výsledok? Grécko, ale trochu inak. Viac „moje“.
Nie celkom podľa receptu, ale podľa nálady.
A možno presne o tom je každé varenie a asi aj život:
Poznať kvalitu surovín, mať niečo vlastné, netlačiť sa do formy a nebáť sa urobiť veci inak😉
 
 
 
 
 
 
....

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Nevypĺňajte toto pole: