K tomuto môjmu článku: Najlacnejší olivový olej - je to cesta k zdraviu? mi na facebookovej stránke po zdieľaní napísala veľmi zaujímavý a praktický komentár zo života pani Deniska Vinczeová, spoluautorka výnimočnej knihy "Navarme si Grécko".
Myslím, že komentár stojí za zverejnenie aj tu. Je síce dosť dlhý, no chcem ho ponechať v pôvodnom znení.
Urobte si kávu alebo čaj a prečítajte si autentickú skúsenosť 😉💡:
Ja by som veru vedela rozprávať o výrobe extra panenského olivového oleja veľa.
Švagor v Grécku má firmu na výrobu extra panenského olivového oleja (ten sa vyrába priamo z celých olív). Nevyváža, nezásobuje obchody ani v Grécku. Jeho kvalitný extra panenský olivový olej sa vyrába pre miestnych ľudí z ich olív z našich olivových sadov a zo sadov miestnych, ktorí si svoje olivy prinesú na spracovanie. A ako vravíte Martinka, keď som videla reklamu na tú napodobeninu oleja volajúceho sa olivový olej v priesvitnej plastovej flasi, hovorím si, že to by mi nenapadlo zobrať aj keby ho rovno dávali zadarmo!
Z výroby extra panenského olivového oleja vzniká lisovaním kalný olej najvyššej kvality, ktorý sa "perie" vodou a filtruje cez veľa sít, v tvare akoby lievikov a tak zostane len čistý prémiový olej. Verte, tých lievikov som sa veru v našej firme naumývala. 🙂 a teda vznikne olej a drť.
Tá drť sa suší a takýto výrobca tou čiernou drťou špecifickej vône aj kúri vo svojich kotloch. Áno, aj za studena lisovaný olej sa tak robí.
Lenže tej drte sme mali vždy tak veľa, že sme ju naložili do nákladiaku a šli predať do firmy na výrobu olivového oleja ( nieje to už extra virgine, lebo je z tej drte, ktorá zostane po výlise). Prišli sme do firmy a vonku na obrovskom pozemku boli vysoké kopy tejto drte zvážané zo všetkých okolitých firiem na extra virgine olive oil. Tu na kopách vysokých asi ako 6 poschodí paneláku na tej drti bolo veľa vtákov, mačiek.
Pýtam sa švagra - Ako môžu z toho robiť olivový olej, keď je to vonku, špinavé, prší na to, vtáky, mačky...
Povedal iba - Po poo( čo gréci bežne používaju) to sa perie benzínom! Skoro mi zabehlo. Benzínom?!!!
Jasné, že to všetko spravia tak, aby to nebolo zdraviu škodlivé, no žeby to malo mať nejaký zdravotný benefit pre telo si viete domyslieť, alebo si teda moc neviem predstaviť. Žiadny Grék, Talian, Španiel a obyvateľ krajiny kde rastú olivovníky by si nekúpil iba olivový olej. To všetko ide na vývoz z týchto krajín, ak do obchodu, tak pre turistov si myslím. Po tomto zistení a mojom niekoľkomesačnom pobyte v Grécku a sledovaní prác vo firme na extra panenský olivový olej a pomáhaní pri zbere olív a výrobe oleja v roku 2006 som si NIKDY nekúpila iba olivový olej.
Každý rok sme až do roku 2016 chodili do Grécka často a vždy si náš olej doviezli. Od tohoto zistenia ako stoja kopy čiernej drte vonku na pozemku firmy, ktorá robí olivový olej a videnia na vlastné oči tie kopy "odpadu" v podobe drte po výlise oleja z olív to ani neurobím.
Martinka ja Vám ďakujem, že ste sa dali na takú náročnú cestu dovážať extra virgine olive oil aj do našej krajiny. Iba vďaka vašim prémiovým olejom môžu ľudia ochutnať to, čo máme denne doma na gréckom stole. Ja sa tu na Slovensku k nášmu gréckemu oleju už neviem dostať, nakoľko je tak veľmi drahé ho poslať, že sa to neoplatí ani mojej sestre ani mne ani pre súkromnú spotrebu. Preto Vám držím palce, nech Vás táto náročná, ale krásna cesta napĺňa a nech si ľudia uvedomia, že kvalitný extra panenský olivový olej za 3,50 určite nebude. Na šalát už vôbec, neviem či by som ho v kuchyni dokázala použiť. A tú chuť si ani neviem ani nechcem predstaviť. Asi len na natretie na pokožku po holení, no v Grécku ma naučili aj na to používať extra virgine olive oil a tak to robím dodnes. 🙂 ( toto všetko sú moje poznatky, ktoré som nadobudla v Grécku keď som tam žila. Môj názor. Ak má niekto iný názor, ja mu ho tolerujem, opisujem vlastnú skúsenosť)
Viac o výrobe extra panenského olivového oleja v našej firme v Grécku, podrobnosti o zbere olív, fotografie z firmy a z oberania, plus výborné recepty tradičnej gréckej kuchyne nájdete v kuchárskej knihe Navarme si Grécko, ktorú som so sestrou Oľgou vydala. Je to prvá a stále jediná grécka kuchárska kniha v slovenčine. Kniha sa predávala v kníhkupectvách na Slovensku, žiaľ už je vypredaná, preto priložím fotky pri výrobe extra panenského olivového oleja.
Prajem každému milovníkovi stredomorskej kuchyne, aby mal možnosť ochutnať kvalitný extra panenský olivový olej. Je to zlato vo fľaši s mnohými benefitmi pre zdravie. Ako ma švagor učil - denne si daj lyžičku tohto oleja. Na ňom sme varili, piekli, vyprážali.
Keď máš vlastné olivové háje a staráš sa o stromy, máš 50 litrovú kaďu s extra panenským olivovým olejom v komore, pôjdeš si kúpiť nejaký iný olej, aby si si vypražil Biftekia napríklad? Na tomto oleji sa robí všetko. A robí to tak každý v týchto krajinách kto má vlastné olivové sady a vlastný olej z olív. Až keď ochutnáte kvalitu, uvidíte ten rozdiel.
Ďakujem ešte raz Extravirginoil - Olivový olej a náš grécky svet , že k nám privážate toto zlato. Denisa Vinczeová
##PRODUCT-WIDGETS-39185##
...

