A máme tu opäť SEPTEMBER,
Olivové háje ožívajú

Pomaly, ale isto sa začína zber, najdôležitejšie týždne-mesiace roka.
V tomto období (až do konca roka) sa často čaká dlhšie aj na odpovede na e-maily, pretože všetka energia je v hájoch
.

Zber sa však nezačína naraz v celej krajine. Každá oblasť má svoje špecifiká, rozhoduje odroda, región, klimatické podmienky a účel zberu.
Tak napríklad:

zbierajú sa buď ešte zelené od polovice septembra, alebo ak chceme čierne stolové olivy, čaká sa na úplné dozretie, zber sa posúva na neskoršie mesiace.

Na Peloponéze zber začína často v októbri, niektorí farmári robia aj cielený skorý zber koncom septembra.
Na Kréte sa zber posúva až na november-január, kvôli pomalšiemu dozrievaniu.

sa zbierajú od konca októbra do konca novembra (niekedy až december).
Olej je jemný, no skorý septembrový zber prináša pikantný, horkastý olej s vysokým obsahom polyfenolov a trávnatou arómou.

Tradične sa zbiera január-február (aj marec), ale niektorí farmári začínajú už v októbri, aby získali olej bohatý na polyfenoly a intenzívnu chuť.
Stručný prehľad sezóny teda vyzerá približne takto:

zelené stolové olivy Chalkidiki, prvé Koroneiki na Peloponéze, skorý zber Amfissa, výnimočne skorý zber Lianolie.

hlavná sezóna vo väčšine oblastí.Prípadne skorý zber na Kréte.

štandardný zber na Kréte a Iónskych ostrovoch, čierne stolové olivy a neskoré odrody.
Zber olív v Grécku nie je teda jednorazová udalosť.
Prebieha vo vlnách od septembra do konca zimy a pre všetkých, ktorí spolupracujú s farmármi, je to obdobie plné práce, očakávania a radosti z nového ročníka oleja.
No a na fotografii sú moje
Kysacké olivy, ktoré vzhľadom na lesné a chladné prostredie a obyčajný kvetináč, cekom pekne narástli, čo poviete? :-)

*****
Extravirginoil.sk je náš malý grécky a olivový svet, do ktorého vás srdečne pozývame♡♡♡
...
##PRODUCT-WIDGETS-39185##