Čo znamenajú zákal a plávajúce vlákna v olivovom oleji?

Zákal a vlákna v olivovom oleji najčastejšie znamenajú, že ide o nefiltrovaný alebo minimálne spracovaný olej. Najviac a najvýraznejšie sa objavujú práve v olejoch od malých farmárov, keďže tam dochádza k minimálnej úprave.
Tu sú hlavné dôvody, prečo sa to môže objaviť:
 
Zákal
 
Znamená, že olej obsahuje mikroskopické čiastočky dužiny olív, prípadne zvyšky vody.
Bežné pri:
☑️čerstvo vylisovanom oleji (tzv. „nový olej“),
☑️nefiltrovanom oleji, ktorý si ale zachováva viac arómy a živín,
☑️skladovaní pri nízkej teplote (môže spôsobiť zakalenie, pri izbovej teplote sa vráti to číreho stavu).
 
Vlákna alebo usadenina
 
Sú to:
☑️zvyšky olivovej dužiny,
☑️mikroskopické kúsky šupky alebo jadier,
⚠️niekedy aj usadenina po fermentácii pri nesprávnom skladovaní (ak olej páchne, ide už o kaz).
✅ Kedy je to v poriadku:
Ak olej pekne vonia, chuť je plná a nie je horkastý ani „štiplavý zlým spôsobom“, je zákal normálny a prirodzený.
⚠️ Kedy je to problém:
Ak olej zapácha po octe, syre alebo hnilobe, je možné, že zložky v zákale sa začali kaziť.
 
 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Nevypĺňajte toto pole: