Vianočné darčeky odporúčame objednať najneskôr 15.12.2025. Posledný termín na odoslanie zásielky komunikovaný prepravnými spoločnosťami je síce 19.12.2025, čo pre nás znamená obdržanie vašej objednávky najneskôr 18.12.2025, no tieto termíny sú už naozaj "šibeničné" :-) Odporúčame na poslednú chvíľu radšej objednať DARČEKOVÝ POUKAZ, ktorý máme v ponuke - ten je na istotu ;-) Prajeme pokojné adventné a predvianočné obdobie.

Čo znamenajú zákal a plávajúce vlákna v olivovom oleji?

Zákal a vlákna v olivovom oleji najčastejšie znamenajú, že ide o nefiltrovaný alebo minimálne spracovaný olej. Najviac a najvýraznejšie sa objavujú práve v olejoch od malých farmárov, keďže tam dochádza k minimálnej úprave.
Tu sú hlavné dôvody, prečo sa to môže objaviť:
 
Zákal
 
Znamená, že olej obsahuje mikroskopické čiastočky dužiny olív, prípadne zvyšky vody.
Bežné pri:
☑️čerstvo vylisovanom oleji (tzv. „nový olej“),
☑️nefiltrovanom oleji, ktorý si ale zachováva viac arómy a živín,
☑️skladovaní pri nízkej teplote (môže spôsobiť zakalenie, pri izbovej teplote sa vráti to číreho stavu).
 
Vlákna alebo usadenina
 
Sú to:
☑️zvyšky olivovej dužiny,
☑️mikroskopické kúsky šupky alebo jadier,
⚠️niekedy aj usadenina po fermentácii pri nesprávnom skladovaní (ak olej páchne, ide už o kaz).
✅ Kedy je to v poriadku:
Ak olej pekne vonia, chuť je plná a nie je horkastý ani „štiplavý zlým spôsobom“, je zákal normálny a prirodzený.
⚠️ Kedy je to problém:
Ak olej zapácha po octe, syre alebo hnilobe, je možné, že zložky v zákale sa začali kaziť.
 

##PRODUCT-WIDGETS-39185##

 

 
 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.

Nevypĺňajte toto pole: