Prečo je jeden extra panenský olivový olej drahší a iný lacnejší, aj keď sú oba priamo od výrobcov?

Skorý zber, keď sú plody ešte zelené, dáva olej s vysokým obsahom polyfenolov. Chuť je výraznejšia, horká, pikantná. Ale z kilogramu olív sa získa menej oleja. Menej litrov = vyššia cena za liter.

Ručné trhanie je nákladné a v niektorých oblastiach jediná možnosť (staré stromy, terasovité sady). Mechanizácia šetrí čas aj peniaze, ale nie je vždy možná. Ručný zber zvyšuje cenu, no šetrí plody.

Po rozdrvení olív vznikne pasta. Tá sa následne mieša, tento krok sa volá malaxácia. Jej cieľom je spojiť drobné kvapôčky oleja do väčších, aby sa dali oddeliť od vody a pevnej časti. Prebieha pri nízkej teplote (do 27 °C, tzv. za studena). Ak je príliš dlhá alebo horúca, olej stráca arómu a antioxidanty. Preto výrobcovia, ktorí malaxáciu robia šetrne, získajú kvalitnejší olej, ale v menšom množstve, čo zvyšuje cenu.

Každý extra panenský olej musí spĺňať prísne limity. Niektoré značky testujú každú šaržu v akreditovaných laboratóriách a paneloch aj na hodnoty, ktoré nie sú legislatívne povinné. To niečo stojí navyše.

Spotrebiteľ platí za istotu, že olej je naozaj z konkrétneho regiónu.

Prihlásenie do súťaže stojí poplatok často v stovkách eur za jednu vzorku. Vzorky oleja treba poslať organizátorom (logistika, doprava).
Ak chce výrobca výsledok komunikovať, často sa platí aj za licenciu na používanie loga či medaily v marketingu.

No a ako v každom biznise, čím menší producent, tým sa náklady viac premietnu do ceny. Pri cenotvorbe je množstvo súvislostí, ktoré často nie je vidieť navonok.
##PRODUCT-WIDGETS-39185##
...