🫒 Od Poníkovej farmy po maslový olivový olej, alebo keď sa tradícia stretne s modernou chuťou.
Značka Green & Blu je zaujímavá vďaka ich gréckej ekofarme Greek Pony Farm. Áno, takej s malými poníkmi, ktoré sa pasú medzi olivovníkmi a prirodzene sa starajú o pôdu. Prirodzene ju kosia a hnoja. Ich klasický extra panenský olivový olej z odrody Koroneiki patrí medzi špičku, má výraznú horkosť a pikantnosť a vďaka farmárskemu prostrediu vonia za zeleninou a čerstvou trávou.
Ale Green & Blu prišli aj s niečím menej tradičným, napríklad EVOO (extra virgin olive oil) s maslovou príchuťou. A tu väčšina ľudí spozornie: ako môže mať olivový olej chuť masla?
💡Nie je to žiadna chémia v zlom zmysle. Ide o prírodnú arómu, vyrobenú fermentáciou rastlinných surovín (teda vegánsky produkt), schválenú na použitie v potravinách. Pridáva sa v úplne malom množstve (0,1-0,3%,), len pre chuť a základom je stále kvalitný extra panenský olivový olej.
Takéto oleje sú dnes čoraz populárnejšie. Neobsahujú nič škodlivé, ale treba vedieť, že ide o ochutený produkt, nie o čistý EVOO. Preto ho odporúčam používať len ako doplnok. Klasický olivový olej nech tvorí základ a z ochuteného stačí naozaj iba pár kvapiek pre zaujímavú chuť. Sú dosť výrazné, takže menej je v tomto prípade viac.
Podobne je to aj s tymiánovým, bazalkovým či rozmarínovým olejom tejto kategórie. Ak sa pridá aróma, získa sa vôňa a chuť, nie však účinné látky samotných byliniek. Ak sa bylinky v oleji macerujú, ide už o inú kategóriu, tam sa prenášajú aj prírodné látky.
Samozrejme, ideálna kombinácia je klasický EVOO plus skutočné bylinky, to je top. Ale v dnešnej rýchlej dobe sú ochutené oleje zdravou a rýchlou alternatívou, keď chceme v kuchyni dosiahnuť zaujímavú chuť bez dlhého pripravovania.
💡 Jednoducho:
➡️ čistý EVOO = základ zdravej kuchyne,
➡️ ochutený EVOO = šikovný pomocník pre chuť a vôňu byliniek, horčice, vanilky, alebo napríklad zdravú vegánsku alternatívu pre milovníkov maslovej chuti
Aj túto možnosť sme práve zaradili do ponuky. Ako malé spestrenie do kuchyne. Dnes skúšam kuracie prsia s tymiánovo-medovým olejom, ktorého som použila naozaj iba málo - pre vôňu a chuť. Základ u mňa je vždy klasický evoo. V tomto prípade už naozaj stačilo doplniť iba soľ.
(A zemiakovú kašu s medvedím cesnakom naloženým v sezóne do kvalitného evoo)
*****
Extravirginoil.sk je náš malý grécky a olivový svet, kde hľadáme alternatívy aj pre tých, ktorí zatiaľ olivám "neprišli na chuť", ale ich benefity by radi využili😉
##PRODUCT-WIDGETS-39185##
...