O nás a o našich gréckych cestách

Krátke video

Výpis článkov

Grécky jogurt a 0 % tuku?

To nejde celkom dokopy.To je tak trochu oxymoron🤷Tradičný grécky jogurt je totiž zo svojej podstaty plnotučný. Práve tuk mu dáva hustotu, krémovosť a tú nezameniteľnú, jemnú chuť, ktorú si človek pamätá ešte dlho. Vyrába sa z plnotučného mlieka a necháva sa odkvapkať, aby sa zbavil prebytočnej srvát...

Aké je Grécko?

Neviem, či je to náhoda,  nehľadala som, len si ma našlo.    Dokument o Janissovi Ritsosovi.Po prvých vetách som pochopila, že reč je o Grécku.A že o čom to bolo?Grécko je zem kontrastov.Skaly stoja nad morom celé stáročia a more ich neustále obmýva.Môže sa zdať, že nakoniec podľahn...

Preprava krehkého tovaru ja často naozaj výzva.

Dnes sa mi nechce písať nič duchaplné.Obrázok asi napovie prečo.  Ale nevadí, nemá to byť sťažovanie, len sa delím aj o tento "zážitok"Celý kartón rozbitých fliaš mi ešte nedošiel.Ale ako sa hovorí, všetko je raz "prvýkrát"Idem ponahadzovať novinky od iných dodávateľov, ktoré došli v poriadku,...

Kaktusové polia a FRANGÓSIKO

🟡Žltá a hnedá🟤prevažujúce jesenné farby na gréckom ostrove Limmos (Lemnos) Na chvíľu sme sa aj zamysleli, či od toho nie je odvodený jeho názov🙂Ale nie, nie je, okrem iného iste aj preto, lebo na jar je pokrytý tymiánovými ružovofialovými kobercami. 💡No teraz na jeseň aj tam prekvapia pásy zelene p...

Termálny prameň na ostrove Limnos

🚙Prichádza jedno auto za druhým, kufre plné bandasiek, ľudia naberajú vodu a odnášajú domov plne naložené autá. 💬"dobrá voda, veľmi dobrá, na pitie" Hovorí mi jeden z pánov čakajúcich na naplnenie bandasky. 🔎 A tak hneď hľadám informácie o tomto termálnom poklade Limnosu 🛁: Čo tu bolo, čo je, a č...

Faraklo Sedimentary Rocks - unikátne miesto na severe

🌕Noc v mesačnej krajine Limnosu🚐🏝️ 💬"Choďte sa pozrieť na mesačnú krajinu" Povedala nám Gabriela - Slovenka žijúca na Limnose. Tak hovorí miestu na severe ostrova - Faraklo Sedimentary Rocks. Je naozaj unikátne. 🌋🗻Skalné útvary, ktoré vznikli ako tzv. sedimentárne horniny: Pieskovce, ílovce a sopeč...

Ostrov surferov

🌳Tento strom krásne ukazuje charakteristickú črtu Limnosu: 💨 vietor, ktorý formuje prírodu aj život Zažili sme taký, pri ktorom sa obyčajné otváranie dverí auta stáva rizikom. Stalo sa, že som ich proti vetru nevedela ani otvoriť, pri opačnom smere by ich asi vietor vylomil. Nárazy 70–80 km/h nie s...

Slané jazero Aliki - Limnos

🚐🏝️Limnos - ostrov, pri ktorom neviem, kde začať. Ale jazero Aliki jednoducho stojí za zmienku. V lete sa mení na obrovskú bielu pláň.🌞Horúce grécke slnko spôsobí, že voda sa vyparí a zostane len soľ, čo vytvára dojem zasneženého poľa, hoci teploty sú aj nad 30 °C. Vietor, ktorý počas našej prechád...

LIMNOS - ostrov plný prekvapení

🏝️Vietor často až 55km/hodinu. 🏝️Sucho (až tak, že olivy a figy vyschli na stromoch). 🏝️Olivovníkov oveľa menej ako v iných častiach Grécka. 🏝️Nespevnené cesty. 🏝️Ovce, kozy - zatiaľ najviac, čo sme na cestách videli. 🏝️Syry, mlieko, víno, med, ryby 🏝️V mestečkách úzke uličky (raz sme sa skoro zasek...

Trajekt s desiatimi zastávkami?

⛴️Trajektom sme už šli mnohokrát. Ale vždy to bola cesta z bodu A do bodu B. ⛴️Tentokrát to bola iná situácia: loď s DESIATIMI(!) zastávkami. A my sme o tom vopred nevedeli. Keď sme sa zaradili do radu áut, zrazu okolo nás za stieračmi svietili tabuľky Mythilene, Chios, Ikaria, Vathi, Mykonos, Syro...

Nie je Grécko ako Grécko

💬"varíme iba do 18:00" 💬"gyros iba na tanieri, v pite nie" 💬"to je niečo ako dakos" A iné podobné odpovede a situácie, ktoré ukazujú, že Thassos je naozaj mix rôznych kultúr. Doteraz sme naopak mali skúsenosť, že sme sa málokde vedeli najesť pred štvrtou popoludní. Veď v Grécku je večera hlavným je...

Mramorové pláže na Thassose

Na Thasose sme jednoducho nemohli vynechať mramorovú pláž - Marble Beach⛱️ Pláž je charakteristická svojimi bielymi mramorovými kamienkami, jemným bielym pieskom a priezračnou tyrkysovou vodou, čo ju robí jednou z najfotogenickejších pláží ostrova. Je ale pomerne malá a počas letnej sezóny môže byť ...

Livadi beach, kozy, olivovníky a zemetrasenie

Thassos je pre nás príliš turistický, no našli sme pláž nášmu srdcu blízku🚌 Pláž Livadi na juhovýchode ostrova.🌿Útesy, olivovníky, bez davov, iba pár lehátok so slnečníkmi a starý mercedes, kde vám obsluha urobí frappé až vtedy, keď zapne elektrocentrálu. A teda najlepšie vo chvíli, keď si ide kávu ...

Požiare na Thassose

🔥 Požiare v Grécku nie sú výnimočná správa, ale každoročná realita. V máji som písala o oblastiach na Evii, ktoré sa doteraz obnovujú a tento rok (2025) sa opäť do titulkov dostal aj ostrov Thassos. ➡️ 9. júla 2025 večer sa v oblasti Glykadi neďaleko Limenas rozhorel požiar. Silný vietor, suché let...

Smaragdový strov Thassos

🚌Zmenili sme smer Po mnohých rokoch cestovania viac na západ, juh a stred je načase preskúmať aj východnejšie oblasti Grécka, a to práve aj pre "novú" trasu Rumunsko, Bulharsko. ▶️No a čím začať, ak nie Thassosom , ostrovom, ktorý je známy svojou smaragdovou zelenou krajinou. 💡Prvé dojmy:V tomto ro...

Cesta do Grécka cez Bulharsko - prírodné termálne kúpele

🚌 na cestách...Odkedy už máme na výber a nemusíme strácať čas na hraniciach (stále Srbsko a Macedónsko), zapáčila sa nám cesta do Grécka cez Rumunsko a Bulharsko.A teda objavujeme zaujímavé miesta aj v týchto končinách. 🌍 A tak sme práve teraz na aktuálnej ceste natrafili na minerálne kúpele Rupite ...

A dobrý máš ten olej?

💡Nie, nemám tam nič, čomu neverím, čo nepoužívam ja a celá moja rodina...💬A dobrý máš ten olej? 🗨️zlý by som nepredávala 🤷 Veď to je pôvod a dôvod vzniku môjho obchodu...kamenného aj online...nebol to môj podnikateľský plán a nezbohatnem z toho 😃. 💬aha, takže si ho aj ochutnala? 🗨️🙈🙈🙈 Oooch, samozr...

Fascinujúci Korintský prieplav

Korintský prieplav, ktorý oddeľuje Peloponéz od pevniny si jednoducho nemôžete nechať ujsť. Je to dielo, ktoré aj dnes pôsobí rovnako fascinujúco ako v čase, keď ním prvýkrát preplávali lode.    Navyše má zaujímavú spojitosť aj so Slovenskom. Je to jeden zo svetových unikátov, na kt...

Ako balíme vaše zásielky?

"A nechceš sa na to vykašľať?"Otázka, keď som spomenula zopár starostí a problémov, ktoré prirodzene prichádzajú...odpoveď?Keď pripravujem objednávky, nie je to len „zabaliť, nalepiť, odoslať“.Každý balík, každú fľašu oleja, každú etiketu… všetko robím s pocitom, že ide o niečo viac než len tovar.Ka...

ĎAKUJEM

V jedno ráno som zažila dva úplne odlišné momentyNajprv situácia v budove, kde mám kamennú prevádzku.Pri stretnutí s inými ľuďmi - žiadne odzdravenie, očný kontakt, len ticho a anonymita. Možno to nie je nič výnimočné, ale všimla som si, ako sa vytráca obyčajná slušnosť. A tým aj základná ľudskosť v...

Grécke "červené" jedlo Kokkinisto

Grécka kuchyňa má svoju tradíciu a rešpekt k originálu.   Napríklad do gréckeho šalátu nepatria šalátové listy, do gyrosu nepatrí kečup. (i keď v turistických strediskách ho nájdete aj s horčicou - no my vždy pre istotu vopred pýtame bez horčice, bez kečupu)   Ale pri mnohých ...

Olivový olej - individuálne poradenstvo

"Máte tam iba vyskakovacie okná a nevšimla som si nič ohľadom poradenstva" Nuž áno...čo "vyskočí": cookies...musia byť poštovné od 20eur zdarma...áno, chcem vám dať vedieť, že si môžete vyskúšať aj liter oleja a potom sa rozhodnúť, či kúpite viac (aj keď na tom strácam) zľava na prvý nákup.....

Grécke reštaurácie a zemiaky.

Prečo vždy donesú hranolky? A čo si pýtať, ak chcete inú prílohu? Neprekvapí nás to, keďže do Grécka chodíme roky. Ale stále platí, že keď si v taverne objednáme rybu so zemiakmi, dostaneme hranolky. Takmer vždy. My máme radi aj obyčajnú kašu a varené zemiaky. Lenže v Grécku to so z...

Nie je cesta ako cesta… Evia

Nie je cesta ako cesta…    Pri mojom článku o jedľovom mede produkovanom v horách "mimo civilizácie" zaznela otázka/komentár približne v zmysle (zhrniem) „Ako to myslíte mimo civilizácie, keď tam vedie cesta a dá sa tam ísť autom?“ Úplne legitímna otázka a zároveň skvelá pr...

Jedľový med z hôr Evie

MED z HÔR EVIE Netušili sme, aká hornatá je Evia. Hlavné cesty tu vedú vo vysokej nadmorskej výške, pomedzi husté jedľové lesy. Miestami až v 1 100 metroch nad morom. Vzduch je chladnejší, čistejší, výhľady dychberúce. A práve v tomto prostredí žije a pracuje mnoho včelárov. Popr...

HORTA - grécke jedlo

HORTA Milujem takéto jedlá. Skromné, jednoduché a pritom výnimočne chutné. Zelené vňate uvarené, pokvapkané olivovým olejom a citrónom. Nájdete ich takmer v každej taverne (napriklad aj pod názvom ako na priloženej fotografii), no len málokto mimo Grécka vie, aký poklad sa v nich skrý...

Pelion a Volos – kraj kentaurov, hôr, mora a olivovníkov.

Pelion a Volos – kraj kentaurov, hôr, mora a olivovníkov. Táto oblasť je menej známa ako Peloponéz alebo Kréta, no pre nás má čoraz väčší význam. Pestuje sa tu odroda Amfisis, ktorá dáva oleju jemnú maslovo-orieškovú chuť. Presne tú, ktorú si obľúbili zákazníci, čo preferujú jemnosť pred typick...

Ako na nás zapôsobila Evia?

Ako na nás zapôsobila Evia? Divočina a samota. Miestami ako opustený ostrov. Možno to bolo tým, že sme boli mimo hlavnej sezóny, ale boli dni, keď sme nestretli jediného človeka a boli aj také chvíle, keď som si vydýchla, že "konečne civilizácia". Krásne pláže, dostupnejšie aj menej ...

Požiare na ostrove Evia

Síce sme už na Slovensku, no k EVII sa ešte v niekoľkých článkoch vrátim. V posledných rokoch zasiahli ostrov rozsiahle požiare - najväčší v roku 2021 spálil viac ako 50 000 hektárov!!! najmä na severe. (nám sa prechádzaním tejto oblasti zdalo, že ešte viac - ťažko to nafotiť) Ďalšie veľké pož...

Ako sa robí pravý GRÉCKY ŠALÁT?

Ako sa robí pravý GRÉCKY ŠALÁT? Má svoje pravidlá. V Grécku vám ho nikto neprinesie s ľadovým šalátom, dressingom alebo postrúhaným syrom. Tieto vylepšenia sú u nás bežné, ale s pôvodným receptom nemajú nič spoločné. Základné suroviny, ktoré tam patria: Paradajky zrelé, šťavnaté...

Olivový olej na našich cestách

Kedysi sme si nosili olej z Grécka na Slovensko, teraz si berieme malé fľaštičky so sebou na cesty do Grécka Viem, že to znie nelogicky, ale vysvetlím: Ako vždy píšem, sami používame to, čo predávame. A keďže naše cesty začínajú už nastúpením do auta, ideme so zastávkami a olivový olej sa ...

Sú vhodné aj drevá, ktoré boli namočené v mori?

Tak na tejto pláži mi to nedalo a hneď som písala Martinovi Nuchalíkovi - @martinovdesign, ktorý pre nás vyrobil srdiečka z olivového dreva: Sú vhodné aj drevá, ktoré boli namočené v mori? Tu na pláži je ich  kopec. A kým mi stihol odpovedať, že áno, môj manžel už mal nazbieraného via...

LOUTRA EDIPSOU termálne kúpele Evia

V Termopylách bola voda horúca, ale v LOUTRA EDIPSOU na severe Evie ešte teplejšia. Niektoré pramene tu dosahujú až 86 °C. Vyvierajú z hĺbky až 3000 metrov, priamo zo skál pri mori, kde vytvárajú prírodné bazéniky, vodopády a gejzíry. Niektoré teplé pramene stekajú dokonca priamo cez mesto...

Na nespevnenú cestu už nie...

Povedali sme si po skúsenosti hneď na začiatku. Lenže: Ideme po hlavnom ťahu na Evii. Normálna asfaltka, síce kľukatá ako Transalpina, ale stále najhlavnejšia cesta. Dve navigácie (už pre istotu) aj mapy ukazujú cestu doprava. Tak ideme. Stále asfalt, všetko vyzerá v poriadku.Až kým si n...

Spali sme pod dračími domami.

Spali sme pod dračími domami. V noci ma zobudili sovy, ktoré sa prechádzali po strešnom okne nášho auta. Predstavte si ten pocit...počujete zvláštny šramot, pozeráte cez bočné okná a zrazu priamo nad hlavou pazúry. Noc bola jasná, mesiac osvetľoval okolie, takže ich bolo úplne zreteľne vi...

Pláž Schinodavlia (Agios Dimitrios), južná Evia.

Pláž Schinodavlia (Agios Dimitrios), južná Evia. Divoká, krásna a (takmer) bez ľudí. Teraz mimo sezóny my a dvaja rybári ráno, ktorí neskôr odplávali na člne. Až popoludní po tretej sa objavilo zopár ľudí.Nie je to organizovaná pláž, takže slnečník, vodu aj jedlo je fajn priniesť so sebou. Dv...

Pastitsio - obľúbená grécka klasika

Pastitsio – moja obľúbená grécka klasika (okrem iných chutných gréckych jedál)   Keď sme v Grécku, miestne jedlá sú samozrejmosťou. V tomto období je síce náročnejšie nájsť otvorenú a najmä variacu reštauráciu, najmä v čase nášho obeda, ale zatiaľ sa nám to vždy podarilo. Aj keď najč...

OLIVOVNÍK, ktorý už neslúži na úrodu olív, ale...

OLIVOVNÍK, ktorý už neslúži na úrodu olív, ale poskytuje TIEŇ.   V okolí pastieri, ovce a táto zavesená lavička.Ukážka všestrannosti starého stromu. Tento konkrétny olivovník je zanedbaný. Suché konáre, neostrihaný... Olivovníky majú jednoducho nekonečne veľa významov. Evia...

Cestou, necestou úplne doslovne

5.mája sme prešli cestu, ktorá sa právom nazýva necesta. Nie vždy sa oplatí počúvať navigáciu.„Odbočte doprava.“ Dobre, hovoríme si – nespevnená, možno iba pár metrov... to je na gréckych ostrovoch celkom bežné. A ako to už v živote chodí, nevidíte hneď na začiatku, že ste sa vydali zlou c...

Termopyly v máji

TRETIA ZASTÁVKA na májovej ceste: zo studeného mora do vody 40 °C teplej. Musím povedať, že v januári to bolo oveľa príjemnejšie. Teraz v máji je voda naozaj horúca a nie je sa kde ochladiť. K tomu dotieravý hmyz, túlavé psy a, žiaľ, aj výskyt vykrádačov áut. A o čom teda píšem? ...

VOLOS - mesto kentaurov

VOLOS mesto pri úpätí hory Pelion, kde sa podľa gréckych legiend zrodili kentauri - mytologické bytosti zo starovekého Grécka, ktoré majú hornú polovicu tela ako človek a dolnú polovicu ako kôň. Často sa objavujú v príbehoch ako divoké a nespútané bytosti, ktoré milujú víno, ženy a boj. Ni...

Spoznávanie Grécka - pláž Epanomi

Grécko nie je pre nás iba o olivovom oleji.   Pre mnohých znamenajú olivovníky iba olivový olej. Pre nás sú súčasťou krajiny, jej tempa, kultúry a spôsobu života. Cestujeme za nimi naprieč Gréckom a vždy objavíme niečo nové.   Na začiatku májovej cesty napríklad pláž ...

Osobné stretnutia sú pre nás dôležité

FOOD EXPO Greece nie je iba o hľadaní nových príležitostí, ale aj ďalšia možnosť stretnúť sa s už existujúcimi obchodnými partnermi. Dostať priame odpovede na otázky, dozvedieť sa viac, poďakovať za skvelú spoluprácu.Pre mňa veľká pridaná hodnota, pretože za každým produktom stojí človek, ktorý má s...

Kde, kedy, ako a prečo vznikol "Náš malý grécky svet"?

A nenapísali by ste článok do nášho časopisu?   ...dostala som ešte v lete otázku......prečo nie, rada...No keďže išlo iba o tlačenú verziu časopisu "Život seniora" , napadlo mi, že si to sem uložím aj online ... škoda odložiť venovaný čas iba do šuflíka.Tak teda kedy, ako, prečo? Nech sa...

Výnimočná limitovaná ponuka

SRDCOVÁ ZÁLEŽITOSŤ 💚 Čo? Celý tento PRÍBEH: Martin Nuchalík (www.martinovdesign.eu) nadšenec pre drevorezbu ma poprosil, či by som mu nepriniesla z Grécka nejaký kúsok olivového dreva. Vďaka našim gréckym dodávateľom, kde sme sa osobne zastavili pre pár kartónov olivových olejov, sa nám ho podaril...

Zásoby z Gréckej farmy

Dnes je už naozaj ťažké: rozlišovať a často aj kúpiť kvalitné potraviny.   Keď sme teraz v októbri odchádzali od našich gréckych priateľov, nemohli sme odmietnuť ponúknuté plody ich farmárskeho úsilia. Jednak preto, lebo by sme im pokazili radosť a potom preto, lebo vieme, že sm...

FOOD EXPO GREECE Atény

Každoročná udalosť FOOD EXPO GREECE v Aténach má za sebou 10 rokov úspešnej cesty a počas tohto obdobia získala titul Najväčšia medzinárodná výstava potravín a nápojov v juhovýchodnej Európe. Ide o globálne stretnutie potravinárskeho sektora, ktoré pripravuje cestu pre kvalitné výrobky z&n...

August 2005: Naša prvá cesta autom do Grécka - cieľ Korfu

V roku 2006 ma poprosil pán Peter - vlastník webu Dovolenkar.sk, či nenapíšem niečo o našej ceste autom na Korfu. Tak som napísala. A takto vlastne naše pravidelné cestovanie autom do Grécka v roku 2005 začalo. Celkovo nás Grécko očarilo prvýkrát v roku 1997, ale o tom v inom článku. Nech sa páči,...

Prečo sme založili tento grécky E-shop

Založeniu nášho E-shopu predchádzali roky cestovania do Grécka a objavenia kvalít olivového oleja priamo na gréckych farmách ešte skôr, ako sme vôbec niečo o olivovom oleji vedeli. Za dve desaťročia sme sa zamilovali do stredomorskej stravy i životného štýlu a preto si z tohto aspoň kúsok berieme ta...

Grécke farmy - Korfu

Pri prechádzaní ostrovom Korfu možno natrafíte aj na malé farmy, kde sa olivový olej nevyrába pre veľký obchod, ale s láskou, v malom množstve, zachovaním tradícií pre vlastnú potrebu a blízke okolie. Majitelia sa ale potešia každej návšteve a či chcete alebo nie, nabalia vám fľaštičku oleja (ak prá...

Zima na Peloponéze

Do Grécka chodíme radi a často (viac ako 20 rokov jeden až tri krát ročne). Zakaždým navštívime miestnych gréckych farmárov a ochutnávame/skúšame/kupujeme ich originálne olivové oleje. A keďže gréci sú obvykle veľmi zhovorčiví, vždy sa aj niečo nové dozvieme.Pri tomto našom zimnom tripe (december/23...

Môžu sa jesť surové olivy?

Ako chutí surová oliva? Môže sa vôbec surová konzumovať?Kým sme chodili do Grécka iba od jari do jesene, priznám sa, že som nad tým až tak nerozmýšľala (olivy sú v spomenutom období v stave od kvetu po nezrelý zelený stav). No keď sa mi teraz na Peloponéze dostali do rúk krásne dozreté olivy priamo ...

Zelené a čierne olivy - aký je rozdiel?

Je dobré vedieť, že zelené a čierne olivy môžu byť plody toho istého olivovníka, nie sú to dve rôzne odrody, rozdiel spočíva v ich zrelosti. Zelené olivy sa zbierajú pred úplnou zrelosťou, keď sú ešte zelené, zatiaľ čo čierne olivy sú plne zrelé. Tento rozdiel v zrelosti ovplyvňuje okrem farby aj ch...

Ovládacie prvky výpisu

53 položiek celkom