"A nechceš sa na to vykašľať?"Otázka, keď som spomenula zopár starostí a problémov, ktoré prirodzene prichádzajú...odpoveď?Keď pripravujem objednávky, nie je to len „zabaliť, nalepiť, odoslať“.Každý balík, každú fľašu oleja, každú etiketu… všetko robím s pocitom, že ide o niečo viac než len tovar.Ka...
O nás a o našich gréckych cestách
V jedno ráno som zažila dva úplne odlišné momentyNajprv situácia v budove, kde mám kamennú prevádzku.Pri stretnutí s inými ľuďmi - žiadne odzdravenie, očný kontakt, len ticho a anonymita. Možno to nie je nič výnimočné, ale všimla som si, ako sa vytráca obyčajná slušnosť. A tým aj základná ľudskosť v...
"Máte tam iba vyskakovacie okná a nevšimla som si nič ohľadom poradenstva" Nuž áno...čo "vyskočí": cookies...musia byť poštovné od 20eur zdarma...áno, chcem vám dať vedieť, že si môžete vyskúšať aj liter oleja a potom sa rozhodnúť, či kúpite viac (aj keď na tom strácam) zľava na prvý nákup.....
Prečo vždy donesú hranolky? A čo si pýtať, ak chcete inú prílohu? Neprekvapí nás to, keďže do Grécka chodíme roky. Ale stále platí, že keď si v taverne objednáme rybu so zemiakmi, dostaneme hranolky. Takmer vždy. My máme radi aj obyčajnú kašu a varené zemiaky. Lenže v Grécku to so z...
Nie je cesta ako cesta… Pri mojom článku o jedľovom mede produkovanom v horách "mimo civilizácie" zaznela otázka/komentár približne v zmysle (zhrniem) „Ako to myslíte mimo civilizácie, keď tam vedie cesta a dá sa tam ísť autom?“ Úplne legitímna otázka a zároveň skvelá pr...
MED z HÔR EVIE Netušili sme, aká hornatá je Evia. Hlavné cesty tu vedú vo vysokej nadmorskej výške, pomedzi husté jedľové lesy. Miestami až v 1 100 metroch nad morom. Vzduch je chladnejší, čistejší, výhľady dychberúce. A práve v tomto prostredí žije a pracuje mnoho včelárov. Popr...
HORTA Milujem takéto jedlá. Skromné, jednoduché a pritom výnimočne chutné. Zelené vňate uvarené, pokvapkané olivovým olejom a citrónom. Nájdete ich takmer v každej taverne (napriklad aj pod názvom ako na priloženej fotografii), no len málokto mimo Grécka vie, aký poklad sa v nich sk...
Pelion a Volos – kraj kentaurov, hôr, mora a olivovníkov. Táto oblasť je menej známa ako Peloponéz alebo Kréta, no pre nás má čoraz väčší význam. Pestuje sa tu odroda Amfisis, ktorá dáva oleju jemnú maslovo-orieškovú chuť. Presne tú, ktorú si obľúbili zákazníci, čo preferujú jemnosť pred typick...
Ako na nás zapôsobila Evia? Divočina a samota. Miestami ako opustený ostrov. Možno to bolo tým, že sme boli mimo hlavnej sezóny, ale boli dni, keď sme nestretli jediného človeka a boli aj také chvíle, keď som si vydýchla, že "konečne civilizácia". Krásne pláže, dostupnejšie aj menej ...
Síce sme už na Slovensku, no k EVII sa ešte v niekoľkých článkoch vrátim. V posledných rokoch zasiahli ostrov rozsiahle požiare - najväčší v roku 2021 spálil viac ako 50 000 hektárov!!! najmä na severe. (nám sa prechádzaním tejto oblasti zdalo, že ešte viac - ťažko to nafotiť) Ďalšie veľké pož...
Ako sa robí pravý GRÉCKY ŠALÁT? Má svoje pravidlá. V Grécku vám ho nikto neprinesie s ľadovým šalátom, dressingom alebo postrúhaným syrom. Tieto vylepšenia sú u nás bežné, ale s pôvodným receptom nemajú nič spoločné. Základné suroviny, ktoré tam patria: Paradajky zrelé, šťavnaté...
Kedysi sme si nosili olej z Grécka na Slovensko, teraz si berieme malé fľaštičky so sebou na cesty do Grécka Viem, že to znie nelogicky, ale vysvetlím: Ako vždy píšem, sami používame to, čo predávame. A keďže naše cesty začínajú už nastúpením do auta, ideme so zastávkami a olivový olej sa ...
Tak na tejto pláži mi to nedalo a hneď som písala Martinovi Nuchalíkovi - @martinovdesign, ktorý pre nás vyrobil srdiečka z olivového dreva: Sú vhodné aj drevá, ktoré boli namočené v mori? Tu na pláži je ich kopec. A kým mi stihol odpovedať, že áno, môj manžel už mal nazbieraného via...
V Termopylách bola voda horúca, ale v LOUTRA EDIPSOU na severe Evie ešte teplejšia. Niektoré pramene tu dosahujú až 86 °C. Vyvierajú z hĺbky až 3000 metrov, priamo zo skál pri mori, kde vytvárajú prírodné bazéniky, vodopády a gejzíry. Niektoré teplé pramene stekajú dokonca priamo cez mesto...
Povedali sme si po skúsenosti hneď na začiatku. Lenže: Ideme po hlavnom ťahu na Evii. Normálna asfaltka, síce kľukatá ako Transalpina, ale stále najhlavnejšia cesta. Dve navigácie (už pre istotu) aj mapy ukazujú cestu doprava. Tak ideme. Stále asfalt, všetko vyzerá v poriadku.Až kým si n...
Spali sme pod dračími domami. V noci ma zobudili sovy, ktoré sa prechádzali po strešnom okne nášho auta. Predstavte si ten pocit...počujete zvláštny šramot, pozeráte cez bočné okná a zrazu priamo nad hlavou pazúry. Noc bola jasná, mesiac osvetľoval okolie, takže ich bolo úplne zreteľne vi...
Pláž Schinodavlia (Agios Dimitrios), južná Evia. Divoká, krásna a (takmer) bez ľudí. Teraz mimo sezóny my a dvaja rybári ráno, ktorí neskôr odplávali na člne. Až popoludní po tretej sa objavilo zopár ľudí.Nie je to organizovaná pláž, takže slnečník, vodu aj jedlo je fajn priniesť so sebou. Dv...
Pastitsio – moja obľúbená grécka klasika (okrem iných chutných gréckych jedál) Keď sme v Grécku, miestne jedlá sú samozrejmosťou. V tomto období je síce náročnejšie nájsť otvorenú a najmä variacu reštauráciu, najmä v čase nášho obeda, ale zatiaľ sa nám to vždy podarilo. Aj keď najč...
OLIVOVNÍK, ktorý už neslúži na úrodu olív, ale poskytuje TIEŇ. V okolí pastieri, ovce a táto zavesená lavička.Ukážka všestrannosti starého stromu. Tento konkrétny olivovník je zanedbaný. Suché konáre, neostrihaný... Olivovníky majú jednoducho nekonečne veľa významov. Evia...
5.mája sme prešli cestu, ktorá sa právom nazýva necesta. Nie vždy sa oplatí počúvať navigáciu.„Odbočte doprava.“ Dobre, hovoríme si – nespevnená, možno iba pár metrov... to je na gréckych ostrovoch celkom bežné. A ako to už v živote chodí, nevidíte hneď na začiatku, že ste sa vydali zlou c...
TRETIA ZASTÁVKA na májovej ceste: zo studeného mora do vody 40 °C teplej. Musím povedať, že v januári to bolo oveľa príjemnejšie. Teraz v máji je voda naozaj horúca a nie je sa kde ochladiť. K tomu dotieravý hmyz, túlavé psy a, žiaľ, aj výskyt vykrádačov áut. A o čom teda píšem? ...
VOLOS mesto pri úpätí hory Pelion, kde sa podľa gréckych legiend zrodili kentauri - mytologické bytosti zo starovekého Grécka, ktoré majú hornú polovicu tela ako človek a dolnú polovicu ako kôň. Často sa objavujú v príbehoch ako divoké a nespútané bytosti, ktoré milujú víno, ženy a boj. Ni...
Grécko nie je pre nás iba o olivovom oleji. Pre mnohých znamenajú olivovníky iba olivový olej. Pre nás sú súčasťou krajiny, jej tempa, kultúry a spôsobu života. Cestujeme za nimi naprieč Gréckom a vždy objavíme niečo nové. Na začiatku májovej cesty napríklad pláž ...
FOOD EXPO Greece nie je iba o hľadaní nových príležitostí, ale aj ďalšia možnosť stretnúť sa s už existujúcimi obchodnými partnermi. Dostať priame odpovede na otázky, dozvedieť sa viac, poďakovať za skvelú spoluprácu.Pre mňa veľká pridaná hodnota, pretože za každým produktom stojí človek, ktorý má s...
A nenapísali by ste článok do nášho časopisu? ...dostala som ešte v lete otázku......prečo nie, rada...No keďže išlo iba o tlačenú verziu časopisu "Život seniora" , napadlo mi, že si to sem uložím aj online ... škoda odložiť venovaný čas iba do šuflíka.Tak teda kedy, ako, prečo? Nech sa...
SRDCOVÁ ZÁLEŽITOSŤ 💚 Čo? Celý tento PRÍBEH: Martin Nuchalík (www.martinovdesign.eu) nadšenec pre drevorezbu ma poprosil, či by som mu nepriniesla z Grécka nejaký kúsok olivového dreva. Vďaka našim gréckym dodávateľom, kde sme sa osobne zastavili pre pár kartónov olivových olejov, sa nám ho podaril...
Dnes je už naozaj ťažké: rozlišovať a často aj kúpiť kvalitné potraviny. Keď sme teraz v októbri odchádzali od našich gréckych priateľov, nemohli sme odmietnuť ponúknuté plody ich farmárskeho úsilia. Jednak preto, lebo by sme im pokazili radosť a potom preto, lebo vieme, že sm...
Každoročná udalosť FOOD EXPO GREECE v Aténach má za sebou 10 rokov úspešnej cesty a počas tohto obdobia získala titul Najväčšia medzinárodná výstava potravín a nápojov v juhovýchodnej Európe. Ide o globálne stretnutie potravinárskeho sektora, ktoré pripravuje cestu pre kvalitné výrobky z&n...
V roku 2006 ma poprosil pán Peter - vlastník webu Dovolenkar.sk, či nenapíšem niečo o našej ceste autom na Korfu. Tak som napísala. A takto vlastne naše pravidelné cestovanie autom do Grécka v roku 2005 začalo. Celkovo nás Grécko očarilo prvýkrát v roku 1997, ale o tom v inom článku. Nech sa páči,...
Založeniu nášho E-shopu predchádzali roky cestovania do Grécka a objavenia kvalít olivového oleja priamo na gréckych farmách ešte skôr, ako sme vôbec niečo o olivovom oleji vedeli. Za dve desaťročia sme sa zamilovali do stredomorskej stravy i životného štýlu a preto si z tohto aspoň kúsok berieme ta...
Pri prechádzaní ostrovom Korfu možno natrafíte aj na malé farmy, kde sa olivový olej nevyrába pre veľký obchod, ale s láskou, v malom množstve, zachovaním tradícií pre vlastnú potrebu a blízke okolie. Majitelia sa ale potešia každej návšteve a či chcete alebo nie, nabalia vám fľaštičku oleja (ak prá...
Do Grécka chodíme radi a často (viac ako 20 rokov jeden až tri krát ročne). Zakaždým navštívime miestnych gréckych farmárov a ochutnávame/skúšame/kupujeme ich originálne olivové oleje. A keďže gréci sú obvykle veľmi zhovorčiví, vždy sa aj niečo nové dozvieme.Pri tomto našom zimnom tripe (december/23...
Ako chutí surová oliva? Môže sa vôbec surová konzumovať?Kým sme chodili do Grécka iba od jari do jesene, priznám sa, že som nad tým až tak nerozmýšľala (olivy sú v spomenutom období v stave od kvetu po nezrelý zelený stav). No keď sa mi teraz na Peloponéze dostali do rúk krásne dozreté olivy priamo ...
Je dobré vedieť, že zelené a čierne olivy môžu byť plody toho istého olivovníka, nie sú to dve rôzne odrody, rozdiel spočíva v ich zrelosti. Zelené olivy sa zbierajú pred úplnou zrelosťou, keď sú ešte zelené, zatiaľ čo čierne olivy sú plne zrelé. Tento rozdiel v zrelosti ovplyvňuje okrem farby aj ch...