Toto oregano pochádza z gréckych hôr, kde rastie prirodzene v kamenistej pôde a suchom podnebí, vďaka čomu má omnoho silnejšiu vôňu a chuť ako bežné oregano z obchodu. 
 
Oregano je pôvodná rastlina, ktorá sa vyskytuje na mnohých územiach Grécka.
Obsahuje veľa esenciálnych olejov, z ktorých dva najdôležitejšie sú tymol a karvakrol . Éterické oleje zabraňujú pôsobeniu mikroorganizmov a chránia telo pred mnohými chorobami.
Oregano je skvelý antioxidant . Hlavné esenciálne oleje oregana, tymol a karvakrol, sú intenzívne antioxidačné, dokonca viac ako syntetické antioxidanty (BHT a BHA), ktoré sa hojne používajú v balení čerstvého mäsa.
Použitím oregana s mäsom sa nielenže zvýši chuť, ale aj nutričná hodnota mäsa. Zistilo sa, že antioxidačný účinok oregana je 12-krát silnejší ako u pomaranča, 30-krát silnejší ako v zemiakoch a 42-krát silnejší ako antioxidačná hodnota jablka.
Oregano je tiež skvelým zdrojom prírodnej vlákniny, železa a beta-karoténu. Vláknina znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi, vďaka čomu je kombinácia „oregano – mäso“ harmonickejšia, takmer ideálna.
Aristoteles napísal, že ak zranené zviera zje oregano, rana sa zahojí. Dokonca aj dnes je bežnou praxou, že grécki lovci napĺňajú brucho svojej koristi vetvičkami oregana, aby mäso zostalo nepoškodené, kým sa nevrátia domov.
 
 
Oregano, používané ako nápoj alebo „čaj“ uľahčuje trávenie a upokojuje nervový systém. Považuje sa tiež za prirodzené diuretikum.
Kloktadlá s oreganovým „čajom“ sú tiež dobré na zápaly a vredy v ústach a na mandliach.
 
 
Oregano vo varení
Oregano je základným prvkom stredomorskej kuchyne. Viete si predstaviť grécky šalát bez oregana? Zvýrazňuje chuť  mäsa a rýb. Je odolné voči vysokým teplotám, takže sa dá použiť od začiatku varenia.